dilluns, 31 de març del 2008

Identifiquen una regió del cromosoma 11 implicada en el càncer de còlon i recte

Les persones amb una variació genètica en una regió del cromosoma 11 tenen més risc de patir càncer de còlon i recte. Així ho assegura un equip de científics d'arreu del món, en el qual han participat investigadors de l'Institut Català d'Oncologia, després de comparar el mapa genètic de més de 17.000 malalts de càncer amb el de persones sanes. Aquest descobriment permet saber més sobre les causes d'aquest tipus de càncer, que provoca més de 2.000 morts cada any a Catalunya, i permetrà desenvolupar noves eines per prevenir-lo i combatre'l.


L'Institut Català d'Oncologia ha explicat que fa poc es va descobrir que la presència de variacions força freqüents en dues regions, als cromosomes 8 i 18, augmenta lleugerament el reis de càncer de còlon i rectes. Ara s'han confirmat aquests resultats i, a més, s'ha pogut identificar una tercera regió, situada al cromosoma 11.

En l'estudi, que publica la revista Nature Genetics, han participat quinze grups de recerca d'Europa, els Estats Units, Canadà, Japó i Israel. S'han comparat les variacions genètiques entre 17.454 pacients de càncer i 16.353 persones sanes i s'ha identificat aquesta regió del cromosoma 11 que està relacionada amb un major risc de patir càncer colorectal.

El nou descobriment permetrà desenvolupar noves tècniques per prevenir i tractar el càncer de còlon i recte, el tumor més comú a Espanya amb 22.000 nous casos cada any. En concret, ajudarà a saber quines persones són més propenses a patir aquest tumor i a detectar-lo de forma més precoç, la qual cosa afavoreix, fins a un 30%, la supervivència d'aquests malalts. El càncer de còlon i recte és el més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes. A Catalunya, es diagnostiquen 4.000 casos nous cada any i els la segona causa de mort per càncer, amb 2.000 morts anuals.