dilluns, 31 de març del 2008

Aconsegueixen curar la cirrosi hepàtica en rates

Un equip de científics japonesos ha fet un important descobriment: ha aconseguit curar un grup de rates que patien cirrosi hepàtica gràcies a unes molècules sintètiques que detenen la producció de col·lagen. La cirrosi hepàtica és una malaltia crònica i degenerativa que ataca el fetge. Actualment, l'única solució és el trasplantament.


La nova troballa obre una esperança als malalts de cirrosi hepàtica, que actualment només compten amb cures pal·liatives i amb el trasplantament de fetge com a únic tractament definitiu per sobreviure. La cirrosi ataca el fetge fins deixar-lo inservible i és una malaltia mortal. Està provocada per factors diversos com l'abús d'alcohol, l'hepatitis B i C, la reacció a certs medicaments o transtorns hereditaris.

El descobriment dels científics japonesos, que publica el darrer número de la revista Nature Biotechnology, ha permès revertir, per primera vegada, la malaltia. Les pacients han estat una seixantena de rates amb cirrosi, que han recuperat un fetge pràcticament normal després de només un parell de setmanes.

El tractament, bàsicament, consisteix en aplicar unes molècules sintètiques que detenen la producció de col·lagen. I és que, segons han explicat els científics, la cirrosi es desencadena quan unes cèl·lules del fetge, les cèl·lules d'Ito, comencen a produir col·lagen, un material fibrós que endureix la pell i els tendons i que degenera l'òrgan fins a destruir-lo. Actualment, només hi ha alguns medicaments per alentir aquest procés, però no s'havia trobat cap tècnica per detenir-lo completament.