dijous, 26 d’octubre del 2006

RESUM PROGRAMA 4-10-06

Comencem el programa amb la editorial del dia que ens porta la Gemma Moncho i que en aquesta ocasió parla de la nova llei del medicament aprovada el passat 27 de juliol.Aquesta nova llei farà que les caixes dels medicaments s'escriguin també en braile, que hi hagi un apartat en blanc per a que el metge escrigui la posologia, les caixes han de estar precintades i el farmacèutic ens ha de donar un rebut amb el nom del producte, el preu i la aportació.A la nova llei també preval la prescripció per principi actiu i la dispensació del medicament més econòmic sigui o no genèric. Prohibició expressa de promocionar o publicitar medicaments.

Ens posem en contacte amb Elvira Ribó, directora de Banc de sang de Barcelona, per parlar de la Marató de donació de sang a Ripollet que es realitza el proper 7 d'octubre al centre cultural que es troba a la rambla Sant Jordi nº6. També L'Elvira Ribó s'acomiada dels mitjans de comunicació, per a dedicar més temps a altres tasques sempre dins del banc de sang.
Des de Espai Vital et desitgem tota la sort del món.

Un sistema per pal·liar el dolor amb realitat virtual, es la següent entrevista que Mª José Ruiz fa amb Andreas Whismeyer, l'investigador de la UAB. El sistema consisteix en tècniques de distracció per evitar la atenció cap el dolor. Això s'aconsegueix jugant amb videojocs i evitant distraccions de l'exterior.

Seguim el programa parlant de Equinoteràpia i ho fem amb Mònica Goya, educadora social post-graduada en equitació i Núria Canyadell, fisioterapeuta.
La equinoteràpia és la tècnica de rehabilitació que utilitza cavalls per les teràpies. La Mònica i la Núria en to reivindicatiu es queixen del tracte rebut per l'Ajuntament de Ripollet. Candau a la porta, cavalls molt mal cuidats i no vacunació dels animals, és la impressió que s'emporten quant las dos terapeutes volen accedir al recinte hípic per començar a preparar les classes. Posat en coneixement del programa, ens posem en contacte amb l'Ajuntament i aquest ens diu que no hi poden fer res, aquests terrenys estan cedits a fundació Equs per concessió.Així doncs, ens quedem, de moment, sense equinoteràpia a Ripollet. Les persones que ja s'havien apuntat l'hauran de fer a Barberà.


Seguim endavant i ho fem amb la roda informativa de les poblacions que engloben el programa mancomunat. Comencem amb Cerdanyola Ràdio ( www.cerdanyolaradio.com ), el seu cap d'informatius, Xavier Poza, diu que l'Ajuntament de la població està intensificant la campanya informativa contra el mosquit tigre per la seva prevenció. A Montcada, ( www.montcada.org ) Pilar Abian comenta que la generalitat aportarà prop de 300.000 e per sufragar diferents programes de serveis a les persones a Montcada. Anem cap a Barberà ( www.radiobarbera.fm ) on es troba el seu cap d'informatius, David Rua, qui ens comenta la posada de la primera pedra del Segon centre d'assistència primària a la ciutat. Per últim, Toni Miralles, director de Ripollet Ràdio ( www.ripollet.cat ) ens diu que el departament de salut de la Generalitat invertirà més de 73 milions d'euros en equipaments sanitaris, 70 en l'hospital Ernest Lluc, 2 milions en el futur ambulatori dels pinetons i la resta, 1,5 milions en el nou cap d'Uralita

Un cop feta la roda informativa, entrevistem a Puri Frias de la vocalia de persones amb discapacitat, per parlar de Rampa 06, que aquest any es fa a Sant Adrià del Besos el 7 d'octubre al Poliesportiu Polidor.

Maritxell Aimerich es la persona in-vident més recomanada per seguir les planes web D'Interès per l'Espai Vital. Aquesta setmana: www.hacesfalta.org es poden trobar moltes opcions de voluntariat, feines remunerades en fundacions i associacions i noticies socials. www.cronicasocial.com diari de noticies socials. www.accdv.org web de la associació catalana de cecs i deficients visuals, recomanada per las jornades expolupa, informació de les noves tecnologies per deficients visuals.

Arriva el moment de la cuina adaptada amb Teresa Diviu. Avui peix amb suc adaptat: rap congelat, el descongeleu, el passeu per farina i el fregiu. Amb l'oli de fregir el peix hi posem una mica de ceba,tomaquet fregit, aigua i que vagi fent xup xup, tot seguit hi tireu uns quants pessols que es vagin enrossint. Tot seguit farem una picada d'all, avellanes,atmelles, pinyons, pa torrat i ho piqueu ben picadet i ho afegiu al suquet.En una cassoleta hi posem els troços de peix fregit, el suquet, 10 minuts i a taula.
Que vagi de gust.

Fins aquí l'Espai Vital d'avui, la setmana que be tornem.