Set nens i nenes de 8 a 13 anys participen en un programa especial de colònies, en un projecte pioner a Catalunya presentat per l'Associació ADIMIR de Montcada i Reixac
El director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Jordi Boixadera, i la directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, han visitat aquesta tarda les estades multiesportives del programa “L’estiu és teu!” que tenen lloc aquests dies a l’alberg de Coma-ruga, on per primera vegada set nens i nenes amb discapacitats físiques i intel·lectuals participen en unes estade
s de la Generalitat amb altres nens i nenes.
Benestar Social i Família i la Fundació CatalunyaCaixa van iniciar l’any 2011 l’experiència en fase de pla pilot, mitjançant un conveni amb l’Associació de Discapacitats Físics, Psíquics i Sensorials de Montcada i Reixac (Adimir), entitat social sense ànim de lucre que treballa per la inclusió i la normalització de les persones amb discapacitat. El projecte s’emmarca en el Programa de Respir Familiar impulsat per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) i la Fundació CatalunyaCaixa, pel desenvolupament d’un projecte integral de suport a les persones cuidadores no professionals que pretén prestar un suport de caràcter no permanent dirigit a les famílies que conviuen amb una persona amb discapacitat per tal de facilitar la conciliació de la seva vida personal, familiar i laboral.
XANASCAT-INTEGRA té com objectiu desenvolupar una tasca integradora mitjançant la participació a una estada en aquest cas multiesportiva a l’alberg de Coma-ruga d’un grup de 17 nens amb i sense discapacitat de Montcada i Reixac que ja havien treballat amb anterioritat la inclusió a les activitats extraescolars dins el projecte integrARTE d’ADIMIR. A més aquest projecte permetrà avaluar si les estratègies de relació i la metodologia que s’ha implementat per afavorir les relacions socials són adequades en un grup mes gran com són les estades d’estiu.
Carmela Fortuny i Jordi Boixadera han destacat, que “la ideologia del projecte és fomentar la inclusió dels nens i nenes amb discapacitat i, que no només s’ubiquin a l’estada, sinó que participen de les activitats com la resta de nens en un ambient normalitzador i d’igualtat d’oportunitats”. I en aquest sentit han afegit, que “a través d’aquesta normalització s’afavoreix que de manera natural els altres infants sense discapacitat del grup siguin una eina fonamental de integració dins del propi grup de colònies, ja que faciliten les relacions socials entre els infants amb discapacitat que ells ja coneixen i la resta de nens de l’estada”.
Per tal de tenir un suport adient a la magnitud del projecte s’han seleccionat un total de 5 monitors que havien participat prèviament al projecte integrARTE i que han participat també al curs de formació de monitors realitzat pel XANASCAT, per tal de que s’integrin dins del grup general de monitors i coneguin la metodologia i les activitats de l’estada.
A més dels monitors, tant els infants amb discapacitat, com els nens i nenes que els donen suport i les seves famílies també han fet un treball preparatori al CAID Montcada desenvolupant diverses sessions de treball cooperatiu entre tots els infants integrants del grup i fent reunions informatives als pares i mares i s’han identificat i treballat les activitats que més tard es portarien a terme al XANASCAT. Així mateix, s’han fet activitats de rol per tal que cadascú pugui tenir la seva responsabilitat dintre del grup.
La direcció tècnica del CAID Montcada ha elaborat el material psicopedagògic per tal de que els monitors puguin portar-lo a la seva motxilla i, en tot moment, estiguin preparats per fer la intervenció més adequada.
Degut als bons resultats que de moment presenta l’experiència, i a l’espera de fer-ne una valoració final, tant Jordi Boixadera com Carmela Fortuny han apuntat la possibilitat de repetir i estendre l’experiència en l’edició de l’any que ve del programa “L’estiu és teu!”.
dijous, 28 de juny del 2012
Benestar Social i Família i la Fundació CatalunyaCaixa impulsen estades inclusives per a infants amb discapacitat a través del programa Respir Familiar
Espai Vital
Espai vital
los
12:25
0
comentarios
Fleksy para iOS: increíble teclado predictivo para invidentes
Creo que pocos pensábamos que el teclado, algo fundamental en un dispositivo móvil, no evolucionaría demasiado luego de pasar de la sensación física (teclas) a la táctil (software) pero afortunadamente poco después surgieron empresas y crearon aplicaciones como Swype, un teclado intuitivo que responde a gestos bastante popular en Android; RIM también viene haciendo algo similar en BlackBerry 10 que nos deja con buenas expectativas, sin embargo, ninguna intentó (hasta ahora) combinar las posibilidades de reaccionar a los gestos con el audio para que las personas con discapacidad visual lo pudieses aprovechar esta tecnología de igual manera. Apple, para los invidentes, tiene Voice Over que ahora se integra con Siri y termina siendo realmente practico. Para ampliar las posibilidades una empresa llamada Syntellia desarrolló Fleksy, un nuevo concepto de teclado con audio guiado para que personas con discapacidad visual (nula o poca) puedan escribir textos aprovechando las prestaciones de la aplicación mediante los gestos. Fleksy para iOS funciona como un teclado predictivo, es decir, que al pisar sobre una tecla sugerirá palabras, una idea que ya está planteada desde hace tiempo, pero con la diferencia de que se obtiene una guía mediante una voz virtual. click ver demo En la pagina oficial aseguran que la patente aún está en espera, al igual que la aprobación por parte de la App Store para publicarla y permitir que la descarguemos. Esto último me hace pensar que a diferencia de otras plataformas, de acuerdo con la política de Apple en algunos casos, el teclado no se integraría en el nativo (o como alternativa) de iOS, lo que quiere decir que tendríamos que acceder primero a la aplicación, escribir el texto y, posteriormente, pegarlo en la app de mensajes, en Facebook, Twitter o como correo electrónico.
Espai Vital
Espai vital
los
12:01
0
comentarios
Joves amb una afectació neurològica practiquen surf adaptat
. El programa ANEM de l´AVAN (Associació Vallès Amics de la Neurologia) permet a joves afectats per diferents malalties neurològiques gaudir de sortides adaptades en entorns protegits.
El dissabte 16 de juny, un grup de 8 joves que conviuen amb diferents malalties neurològiques van practicar surf adaptat a la Platja de Montgat amb el suport de voluntaris de l´AVAN i monitors especialitzats en esport adaptat.
Aquestes jornades de lleure permeten millorar l’autoestima i la interrelació entre joves, fora de l´àmbit familiar realitzant activitats lúdiques, protegides, però amb el valor afegit de l´aventura que suposa per a tots ells.
El programa ANEM rep l´ajut de l´Obra Social Unnim.
Espai Vital
Espai vital
los
11:56
0
comentarios
dimecres, 20 de juny del 2012
Missatge d'esperança en la Setmana contra la leucèmia
ESCOLTAR L'ENTREVISTA
Espai Vital
Espai vital
los
19:26
0
comentarios
Creen el primer “GPS” per a invidents
Espai Vital
Espai vital
los
18:36
0
comentarios
Els centres d’atenció primària i les oficines de farmàcia de Cerdanyola i Ripollet es coordinen per controlar la tensió arterial de la població
22 oficines de farmàcia podran prendre la tensió arterial amb un sistema de registre comú amb els CAP
El Servei d’Atenció Primària Vallès Occidental, de l’Institut Català de la Salut (ICS), posa en marxa la coordinació de les oficines de farmàcia amb els centres d’atenció primària per prendre la tensió arterial dels ciutadans. Les oficines de farmàcia podran utilitzar un sistema de registre que incorpora la mesura de la tensió arterial a la història clínica de cada persona.
Diversos estudis que confirmen que el control de la tensió arterial fet a les oficines de farmàcia és igual d’útil i fiable, han donat fonament a aquesta iniciativa. Per tirar endavant la coordinació ha calgut fer una formació conjunta, un protocol comú de seguiment de la tensió arterial, també establir un registre únic i fiable i acordar un mateix aparell de mesura per prendre la tensió.
Amb aquesta col·laboració millora el control de les persones amb hipertensió. Es podran estalviar visites de control als CAP però, alhora, es comptarà amb un control més acurat gràcies a la complicitat de les oficines de farmàcia. En definitiva, aquesta coordinació dóna més accessibilitat a la ciutadania.
Espai Vital
Espai vital
los
18:27
0
comentarios
dimarts, 19 de juny del 2012
Programa de radio del 20 de junio del 2012
Espai Vital
Espai vital
los
19:31
0
comentarios
dijous, 14 de juny del 2012
Cuina per Celíacs o persones intolerants al gluten
El dimecres 20 de juny i al programa de ràdio entrevista a Matilde Torralba, presidenta de l'associació de celíacs de Catalunya.
Espai Vital
Espai vital
los
16:22
0
comentarios
dimarts, 12 de juny del 2012
Los ojos biónicos que estarán disponibles el año que viene
El ojo biónico capaz de devolver la visión a aquellos que carecen de ella no es que esté más cerca, es que es inminente su uso. El año próximo está previsto que comiencen los ensayos clínicos del mismo en Australia. BVA (Bionic Vision Australia) es un consorcio nacional de investigadores de aquel país que se fundó en 2009 con una dotación de 42 millones de dólares destinados a desarrollar una tecnología capaz de contrarestar condiciones oculares degenerativas como la retinitis pigmentosa y la degeneración macular debida a la edad. Gracias al avance de la tecnología una minicámara podrá proporcionar imágenes al ojo dañado.
Al estilo de las GoogleGlasses, una minicámara envía las imágenes que capta a un procesador externo (que puede ser un smartphone) a través de un pequeño cable. Posteriormente mediante radiofrecuencia llegan a un microchip implantado en el ojo que convierte la señal en impulsos eléctricos que el nervio óptico puede reconocer.
A partir de ahí todo sigue el proceso natural, el cerebro interpreta la información y construye la imagen.
En esencia este ojo biónico puede formar imágenes siempre que el paciente tenga sano el nervio óptico y conserve al menos unas pocas células de la retina. Aunque la imagen no será idéntica a la natural al menos se puede distinguir formas y objetos de cierto tamaño.
Espai Vital
Espai vital
los
12:24
0
comentarios
MyVoice convierte la lengua de signos en voz
Si hay una faceta que me fascina de la tecnología y la electrónica de consumo es la que sirve para las personas y nos facilita la vida.
MyVoice, un proyecto de unos estudiantes de la Universidad de Houston es una de ellas. El aparato, que no es más que un prototipo por ahora, es el encargado de convertir a voz la lengua de signos. Él solo se encarga de “leer” los gestos y símbolos de quien habla lenguaje de signos y nos lo traduce a palabras leídas para los que no conocemos nada de ese lenguaje.
El equipo es portátil, para poder llevarlo con nosotros, e incluye un micrófono, altavoz, cámara de vídeo y pantalla. La conversión contraria también es posible con ayuda de la pantalla. Nosotros le hablamos al MyVoice y en la pantalla aparece reflejado lo que hemos dicho en lenguaje de signos.
Como te puedes imaginar, ahora toca mejorar la idea y el prototipo, pero nada parece indicar que no pueda llevarse a cabo en un futuro cercano con ayuda de un smartphone, que tiene todo lo que necesitamos para aplicar lo verdaderamente importante: la base de datos con signos y palabras.
Espai Vital
Espai vital
los
12:08
0
comentarios
dilluns, 11 de juny del 2012
Programa de radio del 13 de junio del 2012
Espai Vital
Espai vital
los
18:19
0
comentarios
dijous, 7 de juny del 2012
aSexta.com comienza a subtitular su programación
Espai Vital
Espai vital
los
19:02
0
comentarios
La adaptación de coches para personas con discapacidad se estandariza
La adaptación de vehículos familiares para personas con discapacidad cambiará en España a partir del próximo 15 de julio, cuando entra en vigor una normativa que obliga a los carroceros (los que adecúan el coche a las necesidades de los usuarios con discapacidad) a registrar sus productos y a pasar unos controles que actualmente no tienen que superar.
Así lo explicó este jueves a Servimedia Gerardo Miguel Garrido, director de Operaciones de Rehatrans, empresa dedicada a la consecución de vehículos accesibles y participante en la Semana de Puertas Abiertas del Centro de Referencia Estatal de Autonomía Personal y Ayudas Técnicas (Ceapat).
Garrido señaló que la normativa que cambia el proceso de adaptación de vehículos para personas con movilidad reducida a partir del próximo 15 de julio desarrolla, a su vez, una directiva de 2007 sobre carrocería, que contiene un apartado relativo a los usuarios con movilidad reducida.
La adaptación española de esa directiva se plasma en el decreto 866 de 2010, que sustituye al 736 de 1988 y que genera un nuevo manual de reformas para las inspecciones técnicas de veículos (ITV) que deben pasar los coches transformados.
Así, indicó Garrido, con el nuevo decreto las adaptaciones de coches familiares para personas con movilidad reducida tendrán que pasar unos controles de producción y registrarse como 'conjunto funcional' en el Ministerio de Industria antes de llegar al usuario final.
De esta forma, abundó, cuando se vaya a adaptar un vehículo para que lo pueda usar una persona que va en silla de ruedas deberá hacerse tomando como referencia una transformación ya registrada en Industria.
Esa transformación se denominará 'conjunto funcional' y servirá de modelo para las adaptaciones de vehículos futuros. Supondrá, dijo, "la estandarización y globalización" de los cambios en la carrocería.
De esta forma, cuando un usuario quiera adaptar un coche a sus necesidades de movilidad reducida, el carrocero deberá hacerlo tomando como modelo un 'conjunto funcional' ya registrado y no transformar coche a coche, como hasta ahora.
La reforma hará, pues, inviable la adaptación individualizada de vehículos para personas con movilidad reducida (aunque habrá excepciones), que, sin embargo, como usuarios finales del producto, no notarán cambios.
Al contrario, para el representante de Rehatrans la medida es "positiva", pues dota de mayor "seguridad y garantías" a los vehículos, cuya manipulación y transformación podrá hacer sólo un carrocero.
Espai Vital
Espai vital
los
18:50
0
comentarios
dilluns, 4 de juny del 2012
Programa de radio del 06 de junio del 2012
Espai Vital
Espai vital
los
18:35
0
comentarios