dijous, 31 de maig de 2012

NOVA EDICIÓ DEL LLIBRE D’ALIMENTS PER A CELÍACS EN BRAILLE

L’Associació Celíacs de Catalunya ja ha publicat per a tots els celíacs invidents, la nova edició de la llista d’aliments en braille. Aquesta iniciativa, fruit de la demanda i implicació d’una sòcia invident, ja té més de deu anys de recorregut. Per tal de garantir la llegibilitat del contingut del llibre d’aliments, l’associació de Celíacs de Catalunya va contactar amb la Fundació ONCE a Catalunya, qui elabora en braille la informació que conté el llibre d’aliments, eina actualment necessària, per a les persones celíaques que la consulten en el moment de la compra. Dins del col·lectiu celíac també es troben persones amb incapacitats físiques com poden ser els invidents o les persones sordmudes que requereixen d’una atenció especial per part de l’associació, en aquest sentit sempre s’ha intentat posar tots els mitjans per tal de que puguin accedir a tota la informació de primera mà, com és el cas de la edició en braille del llibre d’aliments o la difusió que es fa de la malaltia en mitjans de comunicació per a persones sordmudes, en els que l’associació sempre està disposada a col·laborar.
La malaltia celíaca La malaltia celíaca és una intolerància al gluten de caràcter permanent que provoca, en individus genèticament predisposats, una atrofia de les vellositats del budell prim afectant la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. Els estudis més recents revelen que la prevalença d’aquesta malaltia és una de cada cent persones, tot i que el 90% encara no estan diagnosticades.