divendres, 12 de novembre del 2010

14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis


El proper diumenge, 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. El lema escollit el 2010 és «Prenguem el control de la diabetis, ara».
El Dia Mundial de la Diabetis, seguint la línia de l’any passat, vol augmentar la conscienciació sobre la creixent prevalença de la diabetis tipus 1 i, sobretot, la de diabetis tipus 2. Alhora, vol destacar la importància del diagnòstic precoç i de l'educació sanitària per reduir-ne les complicacions i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.
Actualment la diabetis tipus 1 no es pot prevenir. S’està investigant sobre els factors mediambientals que puguin contribuir a la destrucció de les cèl·lules productores d’insulina. En canvi, la diabetis tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir en molts casos si les persones amb situació de risc mantenen un pes adequat i practiquen activitat física amb regularitat. Per tant, és important que les persones prenguin el control de la seva salut, amb hàbits saludables, per prevenir la malaltia i evitar-ne les complicacions.


Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2010

Són diverses les activitats que s’organitzen a les més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya per commemorar aquesta celebració: conferències, tallers, taules informatives, caminades, etc. Si en voleu una informació més detallada, podeu consultar la pàgina web: www.adc.cat.
A més, a la plaça de la Catedral de Barcelona s’instal·larà un envelat on es donarà informació i es determinarà la glucèmia capil·lar. També hi haurà una ballada de sardanes i una actuació dels Castellers de Badalona, els quals portaran un cercle blau, símbol identificatiu del Dia Mundial de la Diabetis. Aquest any, juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i el Departament de Salut, han col·laborat en les activitats la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Novo Nordisk i la Universitat dels Pacients.
La Federació Internacional de la Diabetis (sigles en angles, IDF) va proposar la iniciativa d’il·luminar monuments o edificis emblemàtics en diverses ciutats del món amb llum blava, del mateix color que el logotip de la campanya «Units per la diabetis». Entre els edificis emblemàtics internacionals que s’han il·luminat en anys anteriors cal destacar la Torre Sears de Chicago, l’Empire State Building de Nova York, la CN Tower de Toronto, el London Eye de Londres, la Biblioteca Alexandrina d’Alexandria, el Ponte Vecchio de Florència, etc.. Aquest any el nombre d’edificis que s’il·luminaran pot ser 1.038. Barcelona, s’hi adherirà il·luminant el Palau de la Música i altres ciutats de Catalunya també il·luminaran monuments o edificis emblemàtics.
Per a més informació.

La situació de la diabetis a Catalunya

La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat. A Catalunya, el nombre estimat actualment de persones amb diabetis està al voltant de 410.000 (prevalença del 5,9%, segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2006). També, segons dades recents, més de la meitat de les persones amb diabetis a Catalunya, presenten un control òptim de la seva malaltia.

El registre de diabetis de tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, permet conèixer la distribució en l'edat d'inici de la diabetis en els infants i joves. Al voltant de 130-150 infants i joves menors de 14 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any. El nombre de debuts més alt s'observa entre els 10 i els 14 anys, i coincideix amb la pubertat. Els menors de 5 anys representen el 8-10% del total anual.

El Departament de Salut, com a activitat principal en la prevenció primària de la diabetis, va endegar el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), que en aquests moments compta amb més de seixanta activitats en marxa en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral.

El Departament de Salut dóna assessorament tècnic i suport econòmic a l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) per a la realització de diferents activitats de sensibilització i informació a la població en general i a les escoles en particular, i per a l’organització de les colònies i els campaments d’estiu adreçats a infants i joves amb diabetis.

També ha editat la publicació Com conviure amb la diabetis de tipus 1, saber-ne més per viure millor, que es lliura, com a instrument d’educació diabetològica, a tots els pacients i als seus familiars, a l’inici de la malaltia. Com la resta de materials d’educació per a la salut, està disponible per ser consultat a l'apartat de ciutadans del web del Departament de Salut. D’altra banda, es facilita material de suport per a l’autocura de la diabetis i dels factors de risc cardiovascular (tabac, hipertensió, colesterol, sedentarisme) als centres sanitaris del Servei Català de la Salut.

En relació amb la recerca, s’ha donat suport econòmic a estudis de prevenció de la diabetis com el DE-PLAN, que avalua instruments per definir el risc de desenvolupar diabetis i proposa estratègies de prevenció mitjançant la modificació d’estils de vida en persones de risc. També a l’estudi PREDIMED, que analitza el paper de la dieta mediterrània per reduir l’aparició de la diabetis.