dimarts, 19 d’octubre del 2010

La nit de cap d'any pot ser l'última en què es podrà fumar en espais tancats

La Comissió de Sanitat, amb representats de tots els partits, està acabant de detallar com serà la nova llei antitabac, un text que, segons el calendari previst, han de tenir enllestit aquest dimecres per a la seva posterior tramitació i aprovació. Tot i que encara queden alguns serrells oberts i s'han de debatre alguns punts, a grans trets la normativa prohibirà fumar a tots els espais públics tancats, també als bars i restaurants sense excepcions. En principi, el Ministeri de Sanitat va anunciar que la prohibició entraria en vigor l'1 de gener de 2011 però sembla que es retardarà un dia, fins al 2 de gener, per esquivar la nit de cap d'any. Pot ser, doncs, la darrera festa amb espais amb fum.


La Comissió de Sanitat té capacitat legislativa i, així, un cop doni llum verd al text (previsiblement aquest dimecres), la normativa s'enviarà directament al Senat i, d'aquí, al Congrés per a la seva aprovació definitiva. El sí a la llei és pràcticament segura, ja que tot i que el PP ha presentat esmenes i hi ha partits com Nafarroa Bai que han demanat un aplaçament, el Govern compta amb prou majoria, amb el suport d'ERC i IU-ICV. També està previst que donin el vist-i-plau al text de Sanitat CiU i el PNV, tot i que això no és 100% segur.

Entre els serrells del text que encara ha de tancar la Comissió de Sanitat hi ha definir què seran els clubs dels fumadors, els únics espais on es podrà fumar; si es permetrà el tabac a les terrasses dels bars i restaurants i als parcs infantils; i si s'han de permetre crear mini-espais per a fumadors als bars.

La nova normativa serà especialment beneficiosa per als cambrers, que ara estan exposats contínuament al fum del tabac. De fet, es calcula que cada any un miler d'aquests professionals moren a Espanya com a conseqüència del tabaquisme passiu. Tot i això, els màxims detractors de la llei és, precisament, el sector hosteler i de l'oci, que tem moltes pèrdues econòmiques amb la prohibició del tabac.