divendres, 17 de setembre del 2010

Turismefàcil. Turisme sense barreres


La plana web turismefacil.org ens proposa anar:


Us presentem la nostra primera ruta fora de Catalunya . Hem estat a Galícia , a la zona de les Ries Baixes, més o menys entre la frontera amb Portugal i la Costa da Morte. Ens ha quedat per veure A Coruña , la capital, i tota la zona de les Ries Altes i l’interior. És que Galícia sembla petita però per la seva distribució geogràfica es triga molt en visitar certes zones. La carretera de la costa que ressegueix les ries és molt maca, però cal tenir paciència perque en haver d’entrar i sortir, vint kilòmetres es fan molt llargs. Us adjuntem el mapa de carreteres de la comunitat perque tingueu més fàcil anar amunt i avall


La primera advertència és que en general, està tot poc adaptat. Hem tingut la sensació que ens trobavem a la Barcelona de fa 30 anys. Segons la nostra valoració, el tema del turisme per a tothom no el tenen gens clar i ara tot just comencen amb les primeres iniciatives. Això sí, hi ha places reservades per aparcar a gairebé tots els municipis, cèntriques i respectades. És una mica incongruent: si posen aparcament (cosa que ens sembla fantàstic) per què no es fan guals i rampes? En fí, per alguna cosa es comença!

El tema dels lavabos, és simplement inexistent. Si els locals d’hosteleria no tenen l’entrada adaptada, menys tindran el wc. El nostre consell és que aprofiteu els lavabos de les benzineres, o els centres de menjar americà (ja sabeu, Burguer King i similars).

Les platges són grans, amb molt poca gent, i amb arbres a tocar de la sorra, però les passarel.les (les que en tenen) no arriben fins l’aigua, només fins just tocar el principi de la sorra, per la qual cosa arribar a banyar-se és gairebé impossible (tampoc hi ha servei de cadires amfibies ni de voluntaris en cap de les platges que vam visitar). A més a més, la sorra és molt fina i dura, i sempre es manté humida pel tema de les marees. Vam provar a circular amb la cadira de rodes (manual) però tampoc va ser possible. Això sí, sota els arbres de moltes platges hi ha zona de pícnic amb taules i cadires.

Una altra cosa a tenir en compte és la meteorologia. Nosaltres vam estar de sort i vam enganxar una setmana amb molt de sol, però no és el més habitual. Per tant, procureu portar impermeable i paraigua. També acostuma a girar-se ventet fresquet al vespres, amb força contrast amb la calor del dia, per la qual cosa també necessitareu un jersei.

El sol es posa una hora més tard que a Catalunya (de fet, els correspon l’hora de Portugal o de les Illes Canàries , però mantenen l’hora peninsular). Això fa que a les 22 h. encara hi hagi llum i que poguem contemplar unes postes de sol (pel mar!) espectaculars.


per a més informació http://www.turismefacil.org/