dimarts, 28 de setembre del 2010

Setmana de la Salut a Cerdanyola del Vallés del 27 de setembre al 3 d'octubre


La inauguració de l’exposició Es busquen, del programa Viure i Conviure de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya, Tarragona i Manresa, serà el primer acte d’un programa preparat pel servei de Salut Pública de l’Ajuntament, amb la col·laboració de diferents entitats. L’exposició es pot veure al vestíbul del CAP Fontetes.


Les activitats continuaran durant tota la setmana amb l’organització de jornades de portes obertes a Can Xarau i al Parc Esportiu Guiera, amb la realització d’activitats esportives que requereixen inscripció. També s’ha programat una conferència al Centre Cívic del Turonet sobre l’ús correcte dels medicaments, demà dimarts; una marató de donació de sang i un taller de massatge infantil o la projecció de la pel.lícula Radio Colifata, a càrrec de Xiscnèfils, dijous. El diumenge, 3 d’octubre, durant la celebració del Firestoc de Tardor, s’instal·laran 4 carpes específiques, amb un taller sobre primers auxilis, a càrrec de la Creu Roja, una altra dels farmacèutics de Cerdanyola, una amb tallers sobre consells saludables i la última del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament. L’Ateneu acollirà, el mateix diumenge, un concert de Veus Sense Fronteres, a les 18 hores.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, comenta que s’ha confeccionat un programa per difondre la vida saludable. A més, s’ha tingut en compte “que la salut és un tema transversal que no es pot limitar a una sola àrea de treball i per això, hi han participat en la seva realització, la majoria de les regidories i serveis de l’Ajuntament”. Carmona es mostra orgullosa especialment “per aquest treball conjunt” i també per la col·laboració de moltes entitats.

Per la seva banda, el regidor de l’Àrea d’Atenció a les Persones i Benestar Social, Josep Tarrés, indica que tenien l’objectiu d’intentar fer les coses “d’una altra manera” i que “fossin a cost zero”, cosa que “s’ha aconseguit gràcies a la feina de tot l’equip”. Tarrés explica que “no es pot parlar de salut únicament com a absència de malaltia, sinó que s’han de basar en el concepte promocionat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al 1946 que deia que la salut era “un estat de benestar físic, mental i social”. A més, segons remarca, volen anar més enllà i matisar encara més amb la definició de 1976 en el que es va definir la salut com a “una manera de viure alegre, autònoma i solidària”.

Segons Tarrés cal ser conscient que per a la salut és important la convivència, el respecte, la solidaritat, el tenir cura del propi cos, acceptar les diferents etapes de la vida, menjar bé i fer exercici, així com prendre consciència de la implicació personal en la nostra pròpia salut i la dels altres. Segons destaca el regidor, “un euro invertit en prevenció estalvia 50 euros en tractaments, amb la qual cosa, “potenciar l’hàbit saludable és un estalvi”.

Tot i que la Setmana de la salut es fa entre avui dilluns i el proper diumenge, 3 d’octubre, al programa d’activitats s’han inclòs activitats prèvies que es realitzen fora d’aquestes dates però que estan relacionades amb aquest concepte ampli de salut que es vol promocionar. Així, la setmana passada es va organitzar el curs de La cura de la salut que està previst repetir el dimecres 6 d’octubre. Les inscripcions es poden fer a través del número de telèfon 93.592.16.47.