dijous, 23 de setembre del 2010

La campanya de vacunació antigripal d'aquest any s'inicia a partir de l'1 d'octubre


Vacuna per a la temporada 2010-2011
El Departament de Salut distribuirà 1.420.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i que han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat i Política Social.

La vacuna per la temporada 2010-2011 inclou les tres soques recomanades per l’OMS:

—A/California/7/2009 (H1N1);
—A/Perth/16/2009 (H3N2);
—B/Brisbane/60/2008.

El virus A/California/7/2009 (H1N1), que es va fer servir per a les vacunes pandèmiques per ser el virus responsable de la darrera pandèmia gripal està inclòs en aquesta vacuna.

Grups de risc

Els grups de risc a vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les que es troben aquelles que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades i totes les persones de 60 o més anys d’edat.

Com a novetat, a les indicacions de vacunació antigripal estacional d’aquest any, s’incorpora un nou grup de risc, les persones amb obesitat mòrbida, que ja havia estat inclòs entre els grups als quals s’havia recomanat la vacunació pandèmica.

També s’han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.

Els membres dels serveis públics essencials per a la comunitat s’hauran de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.


Objectius de la campanya

Els principals objectius de la campanya 2010-2011 són mantenir una cobertura de vacunació superior al 70 % en les persones de més de 65 anys, i millorar-la en els grups de 60 a 65 anys i en les persones amb patologies de risc. També és un objectiu millorar la cobertura vacunal dels treballadors de la salut per un doble motiu: perquè poden actuar com una font d’infecció per a persones de risc i perquè formen part del col·lectiu de serveis essencials per a la comunitat.

Algunes característiques de la grip

Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Al tractar-se d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen malalties cròniques poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la.

La vacuna antigripal és la millor mesura per prevenir tant la grip com les seves complicacions. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no donen reaccions locals ni generals.

Cal recordar que aquestes vacunes no contenen virus amb capacitat infectiva; per tant, qualsevol infecció respiratòria o coriza que pugui aparèixer després de rebre la vacuna és deguda a agents no relacionats amb aquesta.

És important vacunar-se tots els anys ja que el virus varia d’un any a l’altre i cada any s’actualitza la composició de la vacuna. més informació