dimarts, 8 de juny del 2010

Els esprais de neteja poden desencadenar asma


Aerosols de neteja, clor i desinfectants poden estar contribuint a l'augment de l'asma a la llar i a la feina, segons el Dr Jan-Paul Zock, expert en asma ocupacional. Hi ha una creixent evidència que l'exposició a alguns productes de neteja poden provocar trastorns respiratoris i fer que els casos d'asma empitjorin, tot i que es poden prevenir.


El professor associat del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, Jan-Paul Zock, va presentar els resultats d'una sèrie d'estudis sobre els riscos emergents en l'al·lèrgia ocupacional. Va trobar que els netejadors professionals i el personal sanitari que realitza tasques de neteja i desinfecció eren més vulnerables a l'asma. No obstant això, no està clar quins són els mecanismes subjacents de les malalties que causen aquests efectes en el sistema respiratori. El Dr Zock va explicar que els nous estudis han començat a caracteritzar l'asma relacionat amb la neteja mitjançant proves clíniques i funcionals i els marcadors biològics.

El Dr Zock va dir ahir als delegats que van assistir al congrés de l'Acadèmia Europea d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (EAACI - The European Academy of Allergy and Clinical Immunology), que "el nombre de persones en risc és molt gran. No només els que tenen treballs relacionats amb la neteja estan en risc sinó també hem de considerar l'ús universal dels productes de neteja a casa ".

Una sèrie d'estudis han demostrat que hi ha una major taxa d'asma entre els treballadors de neteja, mestresses de casa i infermeres. Molts agents de neteja són irritants respiratoris. L'exposició per inhalació de clor, amoníac, descalcificadors o altres àcids, solvents i removedor de taques més d'una vegada per setmana es va relacionar amb augment de 20% en l'asma o sibilàncies. L'exposició està determinada per la freqüència i la durada de l'ús, la concentració de l'ingredient actiu i la ventilació de l'habitació.