dilluns, 31 de maig del 2010

Fumar pot escurçar la vida uns 14 anys

Aquest dilluns, com cada 31 de maig, es commemora el Dia Mundial sense Fum, una jornada que té com a objectiu conscienciar sobre els riscos del tabac. Enguany, a Espanya, coincideix amb el debat sobre l'enduriment de la llei antitabac, que podria entrar en vigor l'1 de gener i prohibirà fumar a tots els espais públics tancats. El sector de l'oci ja ha posat el crit el cel perquè, ha dit, la nova norma farà perdre milers d'euros i molts llocs de treball. Per contra, les societats mèdiques la defensen perquè, han recordat, que el tabac és un greu problema en la salut pública que escurça la vida uns 14 anys. La societat, de la seva banda, està dividida i, segons el darrer Baròmetre Sanitari, la meitat de la població està a favor de l'enduriment i l'altra meitat, en contra.



Alguns arguments a favor de l'enduriment de la llei antitabac
La presidenta de l'Associació Espanyola contra el Càncer, Isabel Oriol, ha explicat que la inhalació o l'exposició al fum del tabac poden fer perdre fins a 14 anys de vida i provoquen unes 140 morts cada dia a Espanya (unes 60.000 a l'any). Amb aquestes dramàtiques xifres a la mà, segons aquesta experta, l'enduriment de la normativa és necessari.

El mateix pensa el coordinador de l'àrea de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Carlos Jiménez, que ha recordat que cada any es diagnostiquen uns 20.000 casos de càncer de pulmó a Espanya, dels quals un 85% estan causats pel tabac. D'aquests nous casos, uns 18.000 moren, amb la qual cosa el càncer de pulmó és un dels tumors amb menor supervivència.

Tant Oriol com Jiménez, així com altres experts, ha exigit un enduriment de la llei antitabac al més aviat possible que protegeixi al màxim els no fumadors dels espais públics. I és que han recordat que 2 de cada 4 persones amb aquesta addicció moriran a causa de dolences associades al tabaquisme i que un d'ells ho farà de manera prematura, abans dels 65 anys.

I alguns en contra...
Els locals d'oci nocturn ja s'han unit per intentar que l'enduriment no tiri endavant i han posat en marxa una campanya que, sota el lema 'Defensa la nit', volen alertar de les conseqüències que tindrà la nova normativa. Asseguren que destruirà 15.000 llocs de feina i obligarà a tancar 3.000 locals a tot Espanya.

Han assegurat que la reforma és “irresponsable, inoportuna i demagògica” perquè se sumarà a la reducció d'ingressos provocada per la crisi, que el sector xifra en el 30%. També consideren que suposarà un punt de conflicte amb els ajuntaments, ja que la gent sortirà al carrer per fumar, amb el conseqüent soroll, i hi haurà més concentracions per beure al carrer. Per tot plegat, demanen que els locals d'oci nocturn quedin exempts de la normativa.

Dones i joves, els nous fumadors
La joventut és la franja d'edat que més fuma i amb menys intenció de deixar-ho. De fet, es calcula que un de cada tres nois i noies espanyols d'entre 16 i 24 anys són fumadors. Davant aquesta situació, s'ha llançat la campanya 'Independitza't del tabac', en la qual es recorda als joves els efectes nocius del tabac i se'ls intenta convèncer que l'oci i el tabac no són sinònims. La campanya envia lemes com 'Surt de festa sense fum', 'Que res et lligui i menys una cigarreta', 'Fes que els petons tinguin gust de petons' o 'Que els teus cabells facin olor de xampú és un dret, no un privilegi'.

En àmbit mundial, l'OMS ha anunciat que centrarà el Dia Mundial contra el Fum en la lluita contra la publicitat de tabac dirigida a les dones, després de constatar que cada vegada hi ha més noies joves fumadores. De fet, es calcula que dels més de 1.000 milions de fumadors que hi ha al món, el 20% ja són dones.

Malgrat que el consum de tabac entre les dones ha començat a disminuir, encara fuma un 24,3% de les dones de Catalunya. El perfil bàsic de les fumadores és el d’una dona al voltant dels 35 anys, de classe mitjana, que fuma unes 11 cigarretes al dia. Les noies adolescents, d’edats entre 14 i 18 anys, fumen més que els nois. Cada any moren, aproximadament, 1.700 dones a Catalunya, per causa del consum de tabac (entre 4 i 5, cada dia). Entre els anys 2005 i 2010, ha baixat en 2.950 el nombre de les dones gràvides que fumen a l’inici de l’embaràs. Les dones que deixen de fumar són més joves que els homes (amb 42 anys enfront dels 54 ) i fumen menys.

Els paquets duran fotos sobre els riscos del tabac

El BOE va publicar la setmana passada la modificació del decret que regula els continguts màxims de nicotina, quitrà i monòxid de carboni dels cigarrets i l'etiquetatge dels productes del tabac. Així, a partir d'ara, ja es poden vendre paquets amb fotografies que adverteixen dels riscos del seu consum. Els vells paquets podran seguir comercialitzant-se un any més, mentre que per als altres productes del tabac es fixa un termini de dos anys per a adaptar els canvis establerts en el nou decret.

Els envasos de tabac duran imatges amb text que informen visualment que el consum de tabac provoca, per exemple, càncer mortal de pulmó, envelliment prematur, cardiopaties i malalties cerebrovasculars. També expliquen que deixar de fumar redueix un 50% el risc de malalties coronàries i introdueixen, a més, missatges de protecció dels nens del fum del tabac i d'ajuda per deixar de fumar. El decret també fixa les normes sobre la grandària, la forma i el lloc on han d'aparèixer aquests advertiments, que seran en castellà, llengua oficial de l'Estat.