divendres, 28 de maig del 2010

Cladribina i Fingolimod, nous fàrmacs orals


En el marc del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, que es va celebrar ahir dia 26 de maig a tot el món, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) va organitzar la conferència “Esclerosi Múltiple, ahir, avui i demà”, en què es van donar a conèixer els nous fàrmacs orals que està previst que surtin al mercat d’aquí a un any.

A la conferència, celebrada a l’Auditori ONCE de Barcelona, les 385 persones que hi van assistir van poder informar-se i preguntar sobre els nous tractaments de l’esclerosi múltiple.

El Dr. Txomin Arbizu, Cap de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelona, va fer una repassada als diferents tractaments en ús, fins ara injectables. Pel que fa a les últimes novetats, el Dr. Arbizu va explicar que està previst que en un any surti el mercat la Cladribina, un nou fàrmac oral que fa una reducció selectiva i duradora de limfòcits, que són les cèl.lules responsables de l’atac sobre la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos, que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina és destruïda o es malmet, l'habilitat dels nervis per conduir els senyals des de i al cervell, s'interromp i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia. El fàrmac oral Cladribina és un tractament que s’administra els primers cinc dies del mes únicament durant dos mesos seguits a l’any.

Per la seva banda, el Dr. Xavier Montalban, Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEM-Cat) i Cap de la Unitat de Neuroimmunologia Clínica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, va explicar que la prevalença de l’esclerosi múltiple a Catalunya està augmentant i a Espanya actualment hi ha 45.000 persones afectades. El Dr. Montalban també va donar a conèixer que, en el termini aproximat d’un any, sortirà al mercat el nou fàrmac oral Fingolimod, que bloqueja un tipus de receptors dels limfòcits, evitant que aquests puguin sortir dels ganglis limfàtics cap al sistema nerviós central per atacar la mielina.

El Dr. Montalban va destacar la importància de saber que tot i que els nous fàrmacs orals siguin més còmodes que els injectables caldrà valorar en cada cas les avantatges i inconvenients adaptades a cada pacient i tenir en compte que no tots els malalts en podran fer ús. El Dr. Txomin Arbizu i el Dr. Xavier Montalban van destacar que l’objectiu és individualitzar el tractament.

La conferència en motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple també va comptar amb la presència de Rosamaria Estrany, Presidenta de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM); Josep Lluís Pinto, Subdelegat de ONCE a Catalunya i Carmen Caja, Directora del Pla Sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.