dilluns, 2 de novembre del 2009

L'OMS es marca un pla global per reduir les morts infantils per pneumònia


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unicef han presentat un pla gobal per reduir la mortalitat infantil per pneumònia, una plaga a la que ara per ara no es destinen els recursos econòmics suficients, segons aquestes organitzacions. El document presentat per l'OMS adverteix que si les coses no canvien, uns 13,2 milions de nens menors de cinc anys moriran entre 2010 i 2015, deixant per terra l'objectiu marcat per les Nacions Unides de reduir les morts d'infants en dos terços l'any 2015.

La pneumònia mata 1,8 milions de menors de cinc anys cada any. L'OMS i la Unicef destaquen que la generalització de vacunes contra el 'Streptococus pneumoniae (Spn)' i contra l''Haemophilus influenzae b (Hib)', els dos principals agents bacterians d'aquesta malaltia, podrien salvar 5,3 milions de petites vides en un llustre. I altres 860.000 morts de menors de cinc anys es podrien també evitar només mitjançant la lactància materna exclussiva durant sis mesos. A més, les immunitzacions contra el sarampió i la tos ferina també contribuirien a reduir la mortalitat.

El Pla d'Acció Global presentat per ambdues organitzacions amb motiu del primer Dia Mundial contra la Pneumònia també promou una correcta nutrició, el rentat de les mans i els suplements de zinc als infants amb diarrea per evitar les morts infantils.

El cost d'aquestes intervencions a 68 països de tot el món seria de 39.000 milions de dòlars durant els propers cinc anys, la mitat dels quals haurien de destinar-se a la Xina i l'Índia. Un pressupost lluny de les aportacions actuals i que significaria doblar els ajuts o, el que és el mateix, invertir 12,9 dòlars extres anuals per nen.