dimecres, 21 d’octubre del 2009

Més d'un milió i mig de persones pateixen osteoporosi a Espanya


La osteoporosi afecta més d'un milió de persones a tot Espanya, el 3,4% de la població segons dades de l'estudi EPISER realitzat per la Societat Espanyola de Reumatologia i fet públic amb motiu aquest dimarts del Dia Mundial de la Osteoporosi. Es tracta d'una malaltia esquelètica que predisposa a qui la pateix a un major risc de fractures i una pitjor qualitat de vida. No obstant això, un de cada tres pacients abandona el tractament, alerta la Fundació Hispana d'Osteoporosi i Malalties Metabòliques Òssies (FHOEMO).

Les dades de FHOEMO es basen en una enquesta en la qual han participat 844 dones amb osteoporosi postmenopàusica en dotze països europeus, entre ells Espanya, i Austràlia, emmarcada en el Projecte Osteolink adreçat a millorar el benestar dels pacients amb els ossos porosos i fràgils.

L'enquesta revela que els pacients creuen estar més ben informats sobre la malaltia del que realment ho estan. Vuit de cada deu persones continua associant-la a l'envelliment i un 38% no va identificar els factors de risc. Aquest desconeixement generalitzat sobre la malaltia, la durada prolongada del tractament, el desconeixement dels beneficis que reporta, la complexitat d'algunes teràpies i la por als efectes secundaris dels fàrmacs provoca que un gran nombre de malalts abandoni la medicació.

Només el 25% dels pacients segueix el tractament prescrit pel metge un any després d'iniciar el tractament, apunten els estudis de FHOEMO. Una conducta que pot incrementar el risc de fractura -la vertebral és la més freqüent- i de dolor als ossos.

FHOEMO recorda que a partir dels 40 anys la massa òssia decreix i el cos humà és incapaç de reposar el teixits amb la mateixa velocitat. En la dona aquest procés s'accelera amb la menopausa, quan es frena la producció d'estrògens. La prevenció per minimitzar aquest desgast és vital, recorden els especialistes. Algunes de les mesures que reforcen la salut òssia són mantenir una bona alimentació rica en calci i vitamina D i realitzar exercici físic al llarg de tota la vida, no només en la joventut.

L'osteoporosi no és una malaltia de gent gran, destaquen els especialistes. Les fractures d'ossos en dones de més de 45 anys superen en nombre d'ingressos hospitalaris malalties com el càncer de mama o els atacs cardíacs.