divendres, 10 de juliol del 2009

UNA GUIA AJUDA ELS METGES DE FAMÍLIA A PREVENIR I TRACTAR L’OSTEOPOROSI EN PACIENTS QUE PRENEN GLUCOCORTICOIDES

L’osteoporosi és una malaltia que provoca el debilitament de la massa òssia, causant fractures que poden arribar a provocar situacions de dependència i, fins i tot, la mort (es calcula que la possibilitat de morir fins a un any després d’una fractura de maluc arriba al 25%). Se sol relacionar aquesta patologia –que afecta a 3 milions de persones a Espanya, 2,5 milions d’elles dones –amb l’arribada de la menopausa, ja que els canvis hormonals associats acceleren la pèrdua de massa òssia. Malgrat això, a banda de la menopausa, hi ha altres possibles causes de l’osteoporosi, com certs medicaments. I, entre els fàrmacs que poden provocar aquesta patologia, els glucocorticoides són els primers causants (s’estima que fins a un 50% dels pacients tractats amb glucocorticoides orals patiran osteoporosi).

Els glucocorticoides es prescriuen per a malalties d’alta prevalença, sobre tot en edats adultes, com les malalties respiratòries cròniques i les inflamatòries (per exemple, el reumatisme). D’aquí la importància que els metges de família previnguin l’aparició de l’osteoporosi en els pacients tractats amb aquests fàrmacs. Per aquest motiu, el Grup d’Osteoporosi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha elaborat la Guia Pràctica per la Prevenció i Tractament de l’Osteoporosi Induïda per Glucocorticoides.
En format butxaca, per afavorir un ús senzill i ràpid a la consulta, la Guia explica perquè es produeix osteoporosi en pacients que prenen glucocorticoides, quines passes s’han de seguir per establir el diagnòstic, quines opcions de tractament, farmacològic i no farmacològic, hi ha (basat en l'evidencia mèdica i en la tipologia de pacient: edat, antecedents, estil de vida, etc.) i quins controls s’han de fer. La doctora Cristina Carbonell, coordinadora del Grup que ha elaborat la Guia, assenyala que “els algoritmes de decisió que inclou el document esdevenen una eina molt útil per ajudar al metge en el maneig del pacient a la pràctica diària”. De la Guia –que ha comptat amb la col·laboració dels laboratoris Almirall i Sanofi Aventis –en format paper es van distribuir 20.000 exemplars arreu d’Espanya. Ara, amb motiu de la celebració del darrer Update en Osteoporosi per a Metges d’Atenció Primària organitzat pel Grup d’OP de la CAMFiC, s’ha penjat el document a la web de CAMFiC (http://www.camfic.org/formacio/docs/2009/Guia_osteoporosis_inducida_por_glucocorticoides.pdf), des d’on es pot consultar lliurement.
A l’update també es van posar de relleu les grans implicacions que té aquesta malaltia en l’estat general de salut de les persones. Segons la Dra. Carbonell, “una fractura vertebral, per exemple, pot passar desapercebuda; sinó es detecta a temps, una vertebra aixafada pot provocar problemes respiratoris, digestius, mals de cap, etc.”. D’aquí la necessitat que els metges de família actualitzin freqüentment els seus coneixements sobre el diagnòstic i maneig de la malaltia. De fet, dos dels principals debats de l’update van voltar sobre les noves guies europees de directrius per al maneig de l’osteoporosi i el FRAX, una nova eina per predir el risc de fractura d’un pacient en la dècada següent.