dimarts, 12 de maig del 2009

La pastilla de l'endemà es vendrà a les farmàcies sense recepta


La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha anunciat que l'anomenada "pastilla de l'endemà" es vendrà a les farmàcies, sense recepta mèdica i a dones sense limitació d'edat. Jiménez, que ha dit que la mesura es farà efectiva d'aquí a tres mesos, ha emmarcat la iniciativa dins de l'Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva que prepara juntament amb el Ministeri d'Igualtat amb l'objecte de reduir embarassos no desitjats i avortaments.

L'anunci ha tingut lloc en una roda de premsa conjunta amb la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, qui ha assegurat que ambdós departaments "ultimen" el text de l'Estratègia que incideix en la prevenció, la informació i l'accés als mètodes anticonceptius així com en l'educació sexual.

La venda lliure de la pastilla ha estat efectiva en altres països
Amb la venda lliure a les farmàcies de la píndola del dia després en altres països com ara França, Bèlgica, Regne Unit, Dinamarca, Luxemburg o Estats Units, s'han aconseguit "significatius" descensos en el nombre d'embarassos no desitjats, ha assenyalat Jiménez. En aquest sentit, ha recordat que el 2007, dels 112.000 avortaments que es van realitzar a Espanya, més de 6.000 corresponien a noies menors de 18 anys; més de 4.000 nens van néixer de mares menors i, en total, es van produir 10.500 embarassos en joves que no superaven els 18 anys. A més, 500 adolescents menors de 15 anys van avortar.

Segons el parer de la titular de Sanitat, aquestes xifres alerten que a Espanya "tenim un problema" i suposen un "toc d'atenció" per al conjunt de la societat. Així mateix, ha insistit que la pastilla de l'endemà és una "fórmula anticonceptiva d'emergència" que no ha d'utilitzar-se com a mètode habitual per prevenir embarassos, i ha assegurat que en altres països on s'ha implantat la lliure dispensació no ha ocorregut aquest efecte.

Un fàrmac sense contraindicacions, però no se n'ha d'abusar
Preguntada sobre si el Ministeri té previst establir algun tipus de control a les farmàcies per evitar que les joves abusin d'aquest medicament, Jiménez ha assenyalat que no hi ha contraindicacions clíniques sobre efectes secundaris del fàrmac. No obstant això, ha puntualitzat que "en ser un fàrmac hormonal no se n'ha de fer un ús abusiu".

Jiménez ha insistit també que no es tracta d'un mètode abortiu, ja que una vegada que existeix la implantació del zigot a l'úter, el fàrmac deixa de tenir efecte. Per això, la titular de Sanitat ha descartat que els titulars de les oficines de farmàcies posin objeccions a la seva dispensació o puguin acollir-se a l'objecció de consciència.

El medicament no serà finançat per la Seguretat Social
El medicament, el cost del qual ascendeix a uns 20 euros, es dispensa ja en hospitals i centres de planificació familiar de vuit comunitats autònomes, on a partir de la posada en pràctica de la mesura anunciada les dones podran adquirir-lo també a les farmàcies. Jiménez ha descartat que el fàrmac sigui inclòs entre els medicaments finançats per la Seguretat Social, perquè, ha assenyalat, ni tan sols els mètodes hormonals habituals ho estan.