dimarts, 17 de març del 2009

Obrint els ulls al món


Obrir els ulls als que no hi veuen i transmetre el seu missatge al que sí que ho fan. Aquestes són les prioritats de la Fundació Ulls del món, una entitat sense ànim de lucre creada l’any 2001 per Rafael Ribó i Borja Corcóstegui amb l’objectiu de prevenir i combatre la ceguesa evitable entre les poblacions més pobres del món, així com de sensibilitzar l’opinió pública del nostre entorn sobre aquesta problemàtica.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, al món hi ha 161 milions de persones amb discapacitat visual (124 milions tenen visió reduïda i 37 milions estan cegues), el 90% d’elles als països més pobres. El 75% d’aquesta ceguesa és evitable, de manera que té una solució en el nostre entorn, a la qual els territoris amb menys recursos no poden accedir per falta de mitjans.

La ceguesa evitable és una de les principals causes de patiment humà i, en la majoria de casos, suposa pobresa, exclusió social i mort prematura. I és que les malalties de la vista limiten la capacitat de les persones de ser autosuficients, ja que les priven de tasques tan bàsiques com poder treballar, estudiar o atendre la família, afectant també la vida d’altres persones del seu entorn.

Per pal·liar aquesta situació, la Fundació Ulls del món té en marxa quatre programes de cooperació als campaments de refugiats sahrauís, Moçambic, Bolívia i Malí. La formació dels recursos humans locals és l’activitat principal d’aquests projectes, sense oblidar el control de les patologies oculars, el desenvolupament de les infraestructures i l’assistència sanitària primària. En els gairebé nou anys de vida de l’entitat, la Fundació ha organitzat més de 150 expedicions sobre el terreny, que han permès realitzar unes 50.000 visites i 6.000 intervencions.

Ulls del món compta amb la col·laboració solidària d’uns 700 voluntaris entre metges oftalmòlegs, infermeres instrumentistes, optometristes, logístics i altres persones que, de forma altruista, es desplacen a aquestes poblacions. El treball d’aquests professionals sobre el terreny és possible gràcies a les institucions, empreses privades i persones que col·laboren amb la Fundació i li donen suport.