divendres, 30 de gener del 2009

Una càpsula que envia imatges del tub digestiu es converteix en una nova tècnica de diagnosi

Una càpsula endoscòpica de petites dimensions és el nou sistema de detecció de malalties relacionades amb l'intestí prim que utilitzen els hospitals de Manresa gestionats per Althaia. Els pacients s'empassen aquesta càpsula que arriba fins a l'intestí prim des d'on envia imatges fins a l'exterior que permeten als metges fer un diagnòstic. Tot i que la tècnica es troba a les seves beceroles, permet simplificar molt el diagnòstic de malalties digestives amb un sistema segur i no dolorós que es realitza de forma ambulatòria.



Els hospitals de Manresa gestionats per la Fundació Althaia disposen d'un equip innovador consistent en una càpsula endoscòpica que permet realitzar exploracions de l'intestí prim aportant informació que fins ara era inaccessible amb proves com la gastroscòpia o la colonoscòpia.
En aquest tipus de prova, el pacient ingereix una petita càpsula d'un sol ús que té incorporada una càmera fotogràfica capaç de captar quatre imatges per segon mentre es desplaça al llarg del tub digestiu. Les imatges recollides per la càpsula es transmeten a través d'ones de ràdio a un petit receptor que el pacient porta a la cintura. Finalment aquesta informació és processada i visualitzada mitjançant l'ordinador.
Aquesta és una tècnica senzilla, segura i no dolorosa que es realitza de forma ambulatòria. El pacient pot realitzar una activitat normal mentre dura l'exploració. La càpsula, d'un sol ús, és expulsada de forma natural.Potencial de desenvolupament de la càpsulaSegons el cap del servei de digestologia d'Althaia, el doctor Francesc Vida, l'aplicació d'aquesta tècnica "és tot just un principi perquè aquestes càpsules es podran arribar a dirigir des de fora i fins i tot podran portar medicament incorporat pel que deixaran de ser només diagnòstiques".
Tot i l'aplicació de la nova tècnica, el doctor Vida ha volgut deixar clar que aquesta aplicació no ha de substituir altres proves com la gastroscòpia o la colonoscòpia, sinó que les proves poden ser complementàries, només que la càpsula permet aportar un "enfoc diferent" a la diagnosi de malalties digestives. Per Vida, la capsula "encara té un gran potencial de desenvolupament"
El Servei de Digestologia d'Althaia ha començat a aplicar aquesta tècnica durant el quart trimestre d'aquest passat 2008. Durant aquest període, ja s'han realitzat proves a quinze malalts. S'espera que al llarg de l'any es puguin utilitzar les càpsules amb una trentena de pacients.