divendres, 30 de gener del 2009

El Consell General de Dentistes denuncia la Clínica Planas per usar botox al somriure gingival

El Consell General de Dentistes ha denunciat la Clínica Planas per publicitar l'ocupació de botox per corregir l'anomenat "somriure gingival" (que permet veure la geniva), una oferta que, adverteix l'organització col·legial, és "il·legal" perquè la toxina no està indicada per tractar aquest problema. El president del Consell de Dentistes, Alfonso Villa, ha informat que "determinada clínica estètica" -el nom de la qual no ha facilitat en cap moment- ha estat denunciada a la Comunitat de Madrid i a Catalunya, on el centre té el seu àmbit d'actuació, per promoure aquesta "mala passada mèdica". Els odontòlegs han traslladat la seva acusació a l'Agència Espanyola del Medicament i a la Direcció General de Farmàcia perquè "adoptin les mesures que corresponguin". A la seva publicitat, la Clínica Planas promet que, mitjançant la injecció de petites quantitats de botox, s'aconsegueix un somriure "natural i equilibrat"."Utilitzar la toxina botulínica al llavi superior, a més de ser una cosa il·lícita, és perillós", ha asseverat Villa, qui ha esgrimit que el seu mal ús pot fins i tot arribar a ser mortal.



El president dels Dentistes Espanyols, que pensa seguir denunciant aquests "mercaders de la salut", ha aclarit que el botox està reservat legalment per a certes indicacions mèdiques, com l'estrabisme o la torticoli, i, amb finalitat estètica, "exclusivament per al tractament d'arrugues en l'entrecella".
"Quan rastreges en les clíniques d'estètica, hi ha anuncis de la seva ocupació en altres àrees a borbolls", ha lamentat, a l'hora que ha dit que si només s'utilitza en l'entrecella és per evitar que s'injecti en zones "molt vascularitzades" per les que pot introduir-se en la sang i causar efectes perniciosos.
El doctor ha subratllat que corregir el somriure gingival requereix tractament quirúrgic oral o periodontal, en un cas per reduir l'os maxil·lar superior, en l'altre per disminuir la mida de la geniva.
En tercer lloc, el problema pot deure's a una contractura del llavi superior que fa que s'elevi per damunt de les dents, sent aquesta la causa menys freqüent i en la que el botox podria tenir efecte, però no està autoritzat.
Villa ha anunciat que el Consell General de Dentistes actuarà "disciplinàriament i davant els tribunals" si detecta casos d'odontòlegs que utilitzin la toxina, així com davant ofertes estètiques similars a la de la Clínica Planas.
De fet, ha recordat que aquest òrgan ja ha actuat contra cursos pràctics per a dentistes que proposen injectar botox en el farcit de llavis així com per pal·liar la denominada síndrome dolor-disfunció, produït per una contractura en els músculs de la mandíbula a causa d'un mal engranatge de les dents.
Ha advertit a tots els professionals de la salut que obvien les indicacions del producte que, "si es produeix un sinistre, podria haver responsabilitat penal".
Villa ha expressat el seu "disgust" pel fet que la publicitat sanitària segueixi "desregulada" i sotmesa "als mateixos controls que la publicitat dels cigrons o dels béns de consum".