divendres, 12 de desembre del 2008

Cap de setmana de lluita contra les malalties mentals, millorar la investigació i superar els estigmes socials

"Ja surt el sol. Ja surt el sol. I penso: quina sort!" La versió del Here comes the sun que fan els artistes que col.laboren enguany amb la Marató de TV3 dedicada a les malalties mentals greus i en la participació de la qual s'han abocat les entitats de Cerdanyola llença aquest missatge optimista. Ja surt el sol. Cerdanyola s'hi aboca aquest cap de setmana perquè el desig sigui realitat.

La Marató de TV3 del 2008, que se celebrarà diumenge, 14 de desembre, però que compta amb activitats a Cerdanyola des de fa una setmana i fins el dia 16, està dedicada a les malalties mentals greus. De fet, la sintonia i els descansos musicals del programa tindran com a protagonista un cerdanyolenc: el saxofonista Llibert Fortuny amb la seva banda Trifàsic.Els trastorns mentals són alteracions en la manera de pensar, sentir i comportar-se de les persones. En les societats desenvolupades, les més comunes són l’ansietat i la depressió. Actualment, una de cada deu persones pateix una d’aquestes dues malalties. Però de malalties mentals n’hi ha de molts tipus, com ara l’esquizofrènia, el trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat o el trastorn límit de personalitat, entre d’altres. Les malalties mentals greus són una de les tres primeres causes de baixa laboral i representen una important càrrega social i econòmica per als malalts i les seves famílies.
Unes malalties encara estigmatitzades per una part important de la nostra societat. Per això és important que surti aquest sol de la sensibilització. El coordinador del El Servei de Salut Mental de Sant Joan de Déu, al carrer d’Adam i Eva, el doctor Carlos Carmona, explica que aquest tipus d'afeccions col.loquen el malalt "en una posició de vulnerabilitat i marginalitat davant la societat que ha de fer tot el possible per integrar-la”. Passar per períodes de tristesa, preocupació, ansietat o estrès és normal, però quan persisteixen o no es poden controlar s’ha de demanar ajuda professional. Cal tenir present que la persona que pateix un trastorn mental no té la culpa de la seva situació. En cap cas no se n’ha d’amagar. El doctor Carmona explica que el primer que s’ha de fer quan una persona o la família detecta algun problema mental és dirigir-se al metge de capçalera qui valorarà la patologia i derivarà el pacient als serveis de salut mental.
Cerdanyola amb la Marató
La Fundació Seny, entitat sense ànim de lucre que promou la investigació sobre l'esquizofrènia i els transtorns mentals severs, participarà aquesta nit en l'acte central de la campanya solidària Cerdanyola amb la Marató de TV3, que enguany es dedica a la lluita contra les malalties mentals greus.
El seu president, Jordi Masià explica que els afectats per la depressió o l'esquizofrènia podrien millorar molt gràcies a investigacions i al tractament precoç. A més de les millores en la investigació de caràcter internacional, Masià considera que la campanya serveix també per donar més informació a les famílies dels malalts i així entendre millor les afeccions i com tractar els pacients. Les entitats de la ciutat han treballat intensament per programar un ampli programa d’activitats a Cerdanyola a favor de la Marató. L'acte central de la campanya contra les malalties mentals es farà aquesta nit a partir de les 21 hores amb la participació dels tenors Ricard Torino, Núria Morral i José Manuel Marín, l'Escola Municipal de Música Aulòs i el Cor dels col.legis Turó de Guiera i Mare de Déu de Montserrat. El president de la Fundació Seny espera que divendres s'ompli l'església de Sant Martí durant l'acte central de la Marató amb activitats culturals i de reflexió. Al llarg del cap de setmana, la marató estarà present als mercadals de Fontetes i Serraparera i també en nombroses activitats esportives, entre elles les 12 hores de tennis jove dissabte i d'adults diumenge, la concentració de patinadors també demà, la bicicletada cap a TV3 de diumenge al matí o l'espacial street handbol que es viurà a la plaça de Francesc Layret durant el matí de diumenge.
Però la cultura també tindrà una participació destacada. El grup de Taradell Tastet de Gospel i el grup de Cerdanyola Veus sense Fronteres oferiran un recital demà a la tarda al teatre de l'Ateneu organitzat per la delegació local de Parkinson Catalunya. El director musical de Veus sense Fronteres, Álvaro Lafuente, indica que el cor, format per personal sanitari, oferirà un repertori fresc i viu.
Diumenge, però, serà el dia amb més activitat al carrer. Bambalina ha volgut apropar la Marató als infants de Cerdanyola a través d’uns tallers en els que els més petits tindran l’oportunitat de confeccionar un ocell de colors. Serà el proper diumenge, dia de la Marató, entre les 11h i les 13h a la plaça de l’Abat Oliba. La presidenta de Bambalina, Rosa Maria Soler, explica que l'entitat vol fer passar una bona estona als infants de la ciutat al mateix temps que es fa una tasca de sensibilització vers les malalties mentals greus. També a la plaça de l’Abat Oliba, el proper diumenge els Arriers de Cerdanyola organitzaran passejades en carro pels carrers més cèntrics del municipi. Dos carruatges, amb cabuda per a unes 9 persones, realitzaran els recorreguts entre les 11h i les 14h. Es cobrarà un preu mòdic, d’un euro per persona, que es destinarà íntegrament a la Marató. A més, s’instal·larà una parada amb guardioles i merchandising de l’acte. L’Agrupació Musical Cerdanyola i la Coral Rondalla Esplai La Caixa posaran la seva música al servei de la Marató de TV3 el proper diumenge a la nostra ciutat. L’Agrupació Musical Cerdanyola oferirà un concert a les 12h i a l’Ateneu que estarà dedicat íntegrament a recaptar fons per a les malalties mentals greus, motiu al que es dedica enguany la Marató. El concert es dividirà en dues parts. En la primera actuarà la Coral de l’Agrupació oferint un repertori variat en el que es recorreran diverses èpoques i diferents països amb cançons que aniran des del cant coral clàssic de Mozart fins a la balada rock d’Elvis Presley. En la segona part actuarà la Banda de l’Agrupació Musical que interpretarà obres modernes, de compositors contemporanis i també repertori més clàssic. D’altra banda, el Centre Cívic Banús-Bonasort acollirà també diumenge, a partir de les 12h, un acte solidari protagonitzat per la Coral Rondalla Esplai La Caixa en el també hi haurà una ballada de jotas a càrrec de la Casa de Aragón, una demostració de ball de sevillanes i corridos mexicans. I també hi haurà espai per la dansa i la tradició. L'Agrupació sardanista ens convida a participar en danses de egrmanor a la plaça de l'abat Oliba a partir de dos quarts d'una del migdia. Quan acabeu, però, no us aneu, quedéu-vos a la plaça per fer pinya i que els castellers de Cerdanyola puguin aixecar les seves figures. Els de la camisa verda sortiran a plaça a la una de la tarda.
I ja per la tarda, a partir de les 18 hores, danses de casa nostra amb l'esbart sant marçal.
Serà tot un seguit d'activitats solidàries, mostra del suport de la ciutat a la lluita contra la malaltia, en aquesta ocasió contra les malalties mentals greus. Amb un desig: que surti el sol.