dilluns, 17 de novembre del 2008

Danesos, italians i maltesos són els europeus que viuen més anys amb bona qualitat de vida

No és el mateix fer-se vell a Espanya que a Estònia, ni gaudir dels anys de jubilació a Dinamarca que a Itàlia. Aquestes afirmacions de sentí comú han estat corroborades per un estudi publicat a la prestigiosa revista mèdica britànica 'The Lancet', que revela importants desigualtats en la qualitat de vida a partir dels 50 anys segons el país europeu en el qual es visquin els anys daurats. Els espanyols se situen entre els més envellidors. Però en quant qualitat de vida, la cosa canvia. Danesos, italians i maltesos viuen més anys en plenitud.


La situació dels 'sèniors' és millor als països que integren l'Europa dels 15 -els més rics, entre ells Espanya- que als altres deu estats adherits durant els últims anys (Xipre, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia i la República Txeca). Per un costat, es compara l'expectativa de vida d'homes i dones i es constata que els homes italians (amb 80,4 anys), els suecs (80,3) i els espanyols (79,5) són els que més viuen. Els letons no superen els 71,3 anys i els lituans moren al voltant dels 72,7. No obstant això, els que gaudeixen d'una millor qualitat de vida són els danesos, que encara no superar els 78,3 anys, gaudeixen de 24 anys de plenitud a partir dels 50 anys. Una situació envejable de la qual poden presumir també els italians (que viurien fins al 76,6 anys en bon estat de salut) i els maltesos (amb una vida plena fins als 71,7 anys dels 79 d'expectativa).
Les dones espanyoles també són de les més longeves (85 anys), per darrera de franceses i italianes. Això no obstant, les daneses i les malteses -com els seus companys masculins- són les més afortunades en salut, amb 24,1 anys i 22,5 anys de bona qualitat de vida complerts els 50. Als països de l'Est, els anys daurats tenen més aviat el color del coure rovellat. A Estònia la plenitud física de les dones no supera els 60,4 anys de mitjana i les hongareses no tenen bona salut més enllà dels 61,4. En el cas dels homes, els estonians són els més malparats amb una mitjana de vida de 72,4 anys, dels quals només viuen nou en plenitud passat el mig segle.
Treballar fins a la jubilació, millora la qualitat de vida
Els investigadors asseguren que per millorar la qualitat de vida de les persones grans cal que els estats inverteixin més en sanitat i en atenció social a aquest col·lectiu. A més, associen l'atur amb una disminució dels anys viscuts amb plenitud, cosa que evidencia que els països comunitaris hauran de fer un esforç addicional per complir l'objectiu de que la meitat de la població entre 55 i 64 anys tingui feina l'any 2010.