divendres, 3 d’octubre del 2008

L’Associació d’Afectats per l’Amiant demanda Uralita als jutjats de Madrid


La demanda, pionera a l’Estat perquè demana reparació per als afectats passius de l’amiant, representa 57 casos, 38 de persones malaltes i 9 difunts. Tots estan afectats per malalties provocades per l’amiant, una de les matèries primeres de les populars “uralites”. Els demandants, coneguts com a malalts passius, mai no treballaren a la factoria d’Uralita ubicada a Cerdanyola del Vallès. Eren veïns de la planta o familiars de treballadors.

L’Associació d’Afectats per l’Amiant va presentar el passat 21 de juliol i al jutjat de primera instància Nº 46 de Madrid una demanda contra l’empresa Uralita en la qual se li demana que indemnitzi 47 persones afectades per malalties provocades per l’amiant, que en molts casos han generat processos cancerosos i la mort de l’afectat. En concret es sol·licita una indemnització global de 5.400.000 euros, com a reparació pels danys fets per Uralita als demandants, tant malalts com difunts, representats per les seves vídues.
L’Associació d’Afectats per l’Amiant vol que l’empresa Uralita reconegui la seva responsabilitat envers els malalts passius, fet que fins ara no ha fet. Sí que l’ha reconegut amb extreballadors, després, en molts casos, de processos judicials.
Els 57 demandants mai no treballaren a Uralita. Sí que foren veïns dels barris propers a la factoria o són parents de treballadors. Passejants pels carrers propers a Uralita o bé rentant la granota de la feina del marit, per posar uns exemples, respiraren les fibres de l’amiant que posteriorment provocaren càncers pulmonars.
El bufet d’advocats Roca Junyent representa l’Associació d’Afectats per l’Amiant. Conjuntament han estat dos anys preparant la demanda que s’ha presentat al jutjat madrileny. Una acció judicial que confien guanyar demanant justícia i reparació moral per als malalts passius. En aquest sentit argumenten que els darrers informes del Síndic de Greuges dedicats a l’amiant i la necessitat d’actuar-hi, demanant responsabilitats a l’empresa, refermen els seus plantejaments.