dijous, 2 d’octubre del 2008

El passat dimecres va començar la campanya de vacunació antigripal


S'acosta el fred i, amb ell, el temut virus de la grip. Per això, com cada any per a aquestes dates, el Departament de Salut inicia aquest dimecres 1 d'octubre la campanya de vacunació antigripal. El director general de Salut Pública, Antoni Plasència, ha recordat que la vacuna es distribuirà de forma gratuïta a tots els centres d'atenció primària i als centres vacunals de Catalunya i que s'han de vacunar, especialment, les persones amb més risc de patir complicacions si cauen malaltes, com els majors de 60 anys i els malalts crònics. Fins al 30 de novembre, es distribuiran més d'1,5 milions de dosis de la vacuna.


Antoni Plasència ha informat que Catalunya ja té un índex de cobertura de vacunació antigripal molt elevat, que supera el 70%. A més, ha avançat que enguany no s'espera que la incidència de la grip, com ja ha passat en les dues temporades anteriors, sigui molt forta. Tot i això, ha dit, l'objectiu de Salut és continuar augmentant la cobertura i conscienciar la ciutadania sobre la importància de vacunar-se per evitar les complicacions i la mortalitat relacionada amb la gripQui s'ha de vacunar?La campanya s'adreça especialment als col·lectius amb més risc, com les persones grans, els malalts crònics (tant adults com nens), les dones embarassades i les persones internades en institucions tancades.També es recomana la vacunació a tot el personal sanitari, pel risc que tenen de transmetre la malaltia a persones d'alt risc. Aquesta, però, continua sent la gran assignatura pendent ja que, segons dades de Salut, només entre el 25 i el 30% d'aquests professionals es vacunen. Per augmentar aquesta cobertura, Salut ha elaborat un díptic (en format PDF) pensar per aquest col·lectiu. La campanya es mantindrà malgrat la crisiAntoni Plasència ha informat que la campanya de vacunació costarà uns 13,7 milions d'euros. Ha reconegut que és un cost elevat però que, malgrat la crisi, el compromís de Salut és mantenir les estratègies que han resultat efectives. En aquest punt, ha assegurat que la vacunació antigripal permet estalviar a la sanitat 17 euros per cada euro invertit.
Salut ha recordat que, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, la vacunació en persones grans redueix el risc de complicacions greus de la grip o mort entre un 70 i un 85% i que l'efectivitat de la vacuna en adults joves és d'entre un 70 i un 80%.