dimecres, 22 d’octubre del 2008

L'ajuntament de Barcelona substituirà les màquines expenedores no saludables


L'Ajuntament de Barcelona substituirà les màquines expenedores de begudes gasoses i pastisseria industrial en els centres públics per altres que puguin contenir fruita, sucs i productes lactis o derivats. La Comissió d'Acció Social ha aprovat, amb l'abstenció del PP i el vot a favor de la resta de grups, una proposició d'ERC perquè el consistori barceloní promogui els hàbits de la dieta mediterrània i els beneficis d'una alimentació saludable "predicant amb l'exemple". Les màquines capaces d'expendre fruita i sucs substituiran les actuals a escoles, biblioteques i centres de titularitat municipal i, en un futur, a les instal·lades en llocs de gestió semipública com la xarxa de transports metropolitans.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha fet públic un document que conté recomanacions sobre la localització i els continguts de les màquines expenedores d’aliments als instituts. Segons el text, és recomanable que els joves estudiants tinguin un accés més fàcil i barat a la fruita i les begudes sense sucre.

Enllaços
Document Recomanacions sobre màquines expenedores d’aliments i begudes
És necessari que les màquines de begudes i menjar d’escoles i instituts augmentin la quantitat de menjar saludable a disposició dels joves usuaris. Aquesta és la recomanació bàsica que ha fet pública el Departament de Salut de la Generalitat mitjançant el document Recomanacions sobre màquines expenedores d’aliments i begudes.
A Espanya, un de cada quatre menors de 14 anys pateix obesitat o excés de pes. Per tal de millorar l’alimentació dels adolescents quan no són a casa, Salut ha considerat oportú recomanar als centres educatius restringir l’accés a les màquines d’aliments als menors de 16 anys. A més, els propis aparells hauran de disposar de continguts més saludables, com aigua, productes lactis, entrepans, fruita o begudes amb poc sucre; i reduir la quantitat de dolços i pastisseria.
Segons el document, si les recomanacions es fan efectives, els adolescents catalans disminuiran el consum d’aliments alts en calories. A més, s’evitarà el consum desmesurat entre hores, que afecta als àpats posteriors.
Les recomanacions han estat consensuades pels Departaments de Salut, Educació i Joventut de la Generalitat, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Associació catalana de Vending, la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, la Societat Catalana de Pediatria i el Centre d’Ensenyament Superior en Nutrició i Dietètica.