dimecres, 22 d’octubre del 2008

La deixalleria municipal de Cerdanyola s'adequa per poder rebre materials de fibrociment


El servei, que entrarà en funcionament el proper 3 de novembre, permetrà a la ciutadania portar a la deixalleria els materials d'amiant que no s'hagin de desmuntar, tallar, trencar o foradar, per evitar el despreniment de fibres, tal i com s'aconsella a la guia "On és l'amiant?" que l'Ajuntament ha presentat avui amb consells pràctics per saber què és l'amiant, quina perillositat té, com identificar-lo i què fer-ne en cas de descobrir-lo a casa.

El proper 3 de novembre la deixalleria municipal de Cerdanyola posa en marxa un nou servei que permetrà acollir materials de fibrociment provinents de les llars cerdanyolenques, així s’ha anunciat avui durant la presentació de la guia “On és l’amiant?” que es distribuirà a tots els domicilis de la ciutat amb consells pràctics per saber què és l’amiant, quina perillositat té, com identificar-lo i què fer-ne en cas de descobrir-lo a casa.
El tinent d’alcalde de Medi Ambient i Territori, Rafael Bellido, explica que l’amiant ha incidit de tres formes a Cerdanyola: la primera en la salut de les persones afectades, després perquè ha deixat abocadors de fibrociment a la localitat i la tercera perquè tenim molt material fet de fibrociment a les llars, no només a Cerdanyola.
Fins ara, les persones que es volien desprendre del material que tenien a casa havien de contractar una empresa especialitzada, amb personal format, la qual cosa suposava una despesa important per al particular. Per aquest motiu, s’ha buscat una solució per a aquelles operacions senzilles que no requereixin desmuntatge, ni manipulat de la peça, mitjançant dues accions: disposar dels consells pràctics per fer aquestes operacions senzilles i tenir una instal.lació propera per poder recepcionar el material, en aquest cas la deixalleria municipal.
La guia, de 16 pàgines, és una eina adreçada als particulars, amb informació sobre què és i com afecta a la salut l’amiant, com identificar-lo i com actuar si el tenim a casa. Primera deixalleria de Catalunya que recull fibriociment
La deixalleria municipal (carretera de Sant Cugat, km 2,2) s’ha adaptat per recepcionar el fibrociment amb una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, amb la col.laboració de l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient, el Departament de Treball i l’Associació d’Afectats per l’Aminat de Cerdanyola i Ripollet i s’ha format al personal per tractar amb aquest material. Serà la primera deixalleria de Catalunya adaptada per rebre fibrociment i actuarà com a prova pilot.
El cap de Medi Ambient de l’Ajuntament, Jordi Bertran, desgrana els continguts de la guia “On és l’amiant?” i explica que davant l’amiant cal ser “contundent per donar a conèixer que és un material problemàtic” i alhora “ser prudent i no despertar una alarma innecessària” ja que cal tenir en compte que el material és molt perillós “quan es trenca i s’inhalen les fibres”, si aquest no és el cas, la perillositat és baixa. La guia detalla com podem identificar el material i, si es detecta a casa, com preparar-lo per portar a la deixalleria a partir del 3 de novembre, però sempre tenint en compte que si per treure el material es necessita desmuntar-lo, no ho pot fer el particular sinó que caldrà contractar els serveis d’una empresa especialitzada que se n’encarregui. Per la seva banda, el representant de l’Associació d’Afectats per l’Amiant, Jesús Ferrer, valora molt positivament la guia i remarca la finalitat preventiva de la mateixa perquè, segons indica, “és millor que la publicació no sigui una alarma sinó una alerta”. Ferrer també demana a les administracions competents “una mica d’ajuda per a aquells ciutadans que, per les seves circumstàncies personals, no puguin portar els materials a la deixalleria”.
Un pas més en la prevenció La directora de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, recorda el caràcter d’experiència pilot que té el nou servei de la deixalleria i la publicació “On és l’amiant”?. Per a Català, la guia “no és un manual de bricolatge de l’amiant, sinó que està inscrita en el camp de la prevenció”.
Genoveva Català lloa la tasca de l’Ajuntament de Cerdanyola perquè “ha tirat endavant un programa de gestió integral de l’amiant i ha portat a terme diferents iniciatives en aquest camp. Cerdanyola està al capdavant com a municipi d’aquestes experiències a Catalunya, després s’adaptaran deixalleries a Gavà, Badalona i Barcelona”. Català comenta que la iniciativa de la guia i de l’adequació de la deixalleria “és un pas més en la prevenció” però adverteix que s’ha de seguir treballant “en la millora i sanejament dels espais”. Rafael Bellido anuncia que s’està treballant per oferir un règim d’ajuts per a aquelles operacions que requereixein de la participació d’una empresa perquè el material que s’hagi de treure de casa s’hagi de desmuntar.