dimarts, 7 d’octubre del 2008

El Servei Català de la Salut i l'Hospital de Sant Celoni, condemnats per la mort d'un pacient

El Servei Català de la Salut i l'Hospital de Sant Celoni (el Vallès Oriental) han estat condemnats a pagar 40.328,88 euros per la mort d'un pacient després d'una intervenció quirúrgica. Segons l'Associació El Defensor del Pacient, J.R.G. De 73 anys va morir poc després de ser intervingut quirúrgicament el 22 d'octubre de 2003 d'una resecció transuretral per tumor vesical, en què se li va ocasionar la perforació de la bufeta, que al seu torn li va provocar un xoc sèptic que va causar la seva mort.


En la sentència també s'analitza la deficient informació que va rebre el pacient, a qui es va dir que aquest era l'únic tractament possible, descartant-ne d'altres no quirúrgics, i no se'l va advertir dels riscos que comportava, entre els quals hi havia el de perforació de la vesícula.
Al Servei Català de la Salut se l'imputa per un manifest retard en el diagnòstic, perquè durant més d'un ant el pacient va presentar alteracions en l'orina que no responien a tractament antibiòtic, i sempre es va pensar en una infecció, sense valorar la possibilitat d'un tumor, que quan es va diagnosticar ja havia afectat altres òrgans.
Aquesta tardança en el diagnòstic, tot i els indicis d'alarma, va implicar una dificultat especial en la intervenció quirúrgica que es podia haver evitat aplicant altres tractaments menys perillosos i més eficaços per prolongar la vida del pacient. Per això, la sentència assimila els fets a una negligència perquè es va aplicar un tractament que no era el més indicat.