dimecres, 9 de juliol del 2008

El 2 per cent dels nens que neixen a Europa han estat concebuts per reproducció assistida


Fa 30 anys, va néixer al Regne Unit Louise Brown, la primera nena concebuda per fecundació in vitro. Des de llavors, es calcula que a tot el món han nascut més de tres milions de nens amb aquest mètode, que en la darrera dècada ha experimentat un creixement enorme i ja és molt habitual. De fet, es calcula que actualment prop del 2% dels nens que neixen a Europa han estat concebuts per reproducció assistida.


Segons dades facilitades avui per la Societat Europea d'Embriologia i Reproducció Humana, Europa és líder en aquest tipus d'intervencions, amb 419.037 tractaments al 2005 (darrer any en què es tenen dades), un 14% més que un any abans. Prop de la meitat dels tractaments realitzats a tot el món es van iniciar a només cinc països: els Estats Units (130.000), França (71.278), Alemanya (53.378), el Regne Unit (41.911) i Espanya (41.680).
La tècnica està tan estesa que es calcula que aproximadament el 2% de tots els nens nascuts a Europa són concebuts mitjançant fecundació in vitro. Hi ha països on el percentatge és molt superior, com ara Dinamarca, on el 4,2% dels nadons nascuts han estat concebuts al laboratori; Eslovènia (3,4%), Finlàndia (2,9%), Noruega (2,8%) o Bèlgica (2,4%). La major part dels tractaments de reproducció assistida es practiquen en dones d'entre 30 i 39 anys, moltes d'elles solteres. Un 40% d'èxitEs calcula que aproximadament el 40% de les parelles que se sotmeten a un tractament de fecundació in vitro aconsegueixen l'embaràs. L'èxit depèn de molts factors, des de l'edat del a mare fins al motiu que provoca l'esterilitat. A grans trets, podríem dir que la fecundació in vitro consisteix a sotmetre la dona a un tractament d'estimulació ovàrica, extreure els òvuls, fecundar-los al laboratori amb l'esperma de la parella i tornar-los a introduir a l'úter.