dimecres, 9 de juliol del 2008

Als països mediterranis hi ha més risc de desenvolupar un càncer de fetge


La incidència del càncer de fetge, la tercera causa de mort per càncer arreu del món, augmenta de nord a sud i d'oest a est. Per això, els països europeus amb més prevalença d'aquesta malaltia són els de l'arc mediterrani. L'explicació és senzilla: en aquesta zona és on els factors de risc associats amb aquest càncer, el virus de l'hepatitis B, el de l'hepatitis C i el consum d'alcohol, tenen més prevalença. Són conclusions d'un estudi dirigit per investigadors de l'Institut Català d'Oncologia i del Pla Director d'Oncologia del Departament de Salut i que publica Journal of Hepatology.

Cada any es diagnostiquen uns 48.000 nous casos de càncer de fetge a Europa, però la incidència varia molt entre les diferents zones. L'estudi dibuixa el primer mapa sobre aquesta incidència i confirma que els països de l'arc mediterrani són els que tenen més risc de desenvolupar aquest tumor. En concret, s'ha detectat que hi ha més possibilitats de tenir la malaltia quan més al sud-est ens trobem.S'ha comprovat que al sud d'Europa el càncer hepàtic té una incidència alta, amb 11,6 casos per cada 100.000 habitants. A l'Europa central, la incidència ja baixa fins a entre 5,3 i 6,2 casos per cada 100.000 habitants i al nord d'Europa la incidència és de només de 3,4 casos, gairebé una quarta part que entre els seus veïns del sud.
Les grans variacions entre aquestes tres grans àrees geogràfiques estan causades per la diferència en l'exposició als principals factors de risc associats al càncer de fetge i que són la infecció pel virus de l'hepatitis B i C, que causaria entre el 62 i el 80% dels casos i el consum elevat d'alcohol (9,2%). De fet, s'ha detectat que la prevalença de l'hepatitis és molt més elevada a l'est i al sud d'Europa que a la resta del continent.