dimarts, 10 de juny del 2008

S'aprova el projecte de llei de Salut Pública de Catalunya

El sistema públic de salut català tractarà les persones abans que estiguin malaltes. És l'objectiu bàsic del projecte de llei de Salut Pública de Catalunya, aprovat aquest migdia pel Govern català, i que inclou el catàleg de prestacions i serveis que s'aplicaran per prevenir les malalties i promocionar la salut. Alguns d'aquests serveis són programes per deixar de fumar, per potenciar l'alimentació saludable i l'exercici físic o els entorns saludables. La consellera de Salut, Marina Geli, s'ha mostrat molt satisfeta amb aquesta normativa i ha recordat que “cada euro invertit en aquest tipus d'accions és cinquanta vegades més productiu que l'assistència sanitària a la malaltia”. La llei es podria aprovar definitivament a finals d'aquest any o l'any vinent.
El projecte de llei de Salut Pública de Catalunya és la primera normativa d'aquestes característiques de tot Espanya i, segons Geli, “posa Catalunya a l'avantguarda en polítiques públiques”. L'objectiu és abordar la salut en tots els seus àmbits, no només des de l'atenció a la malaltia, sinó fins i tot abans que es produeixi, incloent-hi la prevenció. Es vol donar resposta, a més, als nous reptes a què s'enfronta la sanitat actualment, com ara la globalització, el canvi climàtic, la obesitat, les pandèmies o el tabaquisme. Així, la nova normativa inclou totes les prestacions i serveis que ha de prestar el sistema sanitari públic en aquest àmbit.

Hi haurà, ha explicat Geli, prestacions individuals, com ara programes per deixar el tabac o l'alcohol, i també, serveis més col·lectius, com plans de promoció de l'exercici físic, per reduir l'impacte de la pobresa en la salut, per millorar la salut en la població més vulnerable o per prevenir malalties com el càncer, la diabetis, la sida o les malalties cardiovasculars. Plans de salut laboral i mediambientalA més, la normativa també inclou la salut laboral i mediambiental. Es prestarà especial atenció a les malalties causades pel canvi climàtic, es faran plans davant possibles onades de calor, es vigilaran i controlaran els establiments alimentaris i les aigües de consum humà i es promocionaran els entorns saludables, entre moltes d'altres aspectes. Es crearà l'Agència Catalana de Salut PúblicaPer dur tot això a terme, es crearà l'Agència Catalana de Salut Pública, que entrarà en funcionament l'any 2010, un cop la llei s'aprovi definitivament. El nou ens integrarà les actuals agències de Protecció de la Salut i de Seguretat Alimentària. Marina Geli ha volgut destacar que aquesta era una de les prioritats del Govern català i ha remarcat que es tracta d'un pla que implicarà altres departaments del Govern català, així com als ajuntament i les Diputacions. I és que es vol implantar un model descentralitzat amb representació de tot el territori.