divendres, 20 de juny de 2008

Recomanacions de l'Agència de Protecció de la Salut a l'hora de comprar i conservar coques de sant Joan


L'arribada de l'estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes i tradicions populars arreu de Catalunya. Una d'elles són les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, en què es consumeixen productes de pastisseria típics, com són les coques de crema i pinyons. Per tal de poder celebrar aquestes festivitats amb seguretat, pel que fa al consum de coques i, especialment, les que van farcides amb nata o crema, l'Agència de Protecció de la Salut del Departament de Salut vol recordar als elaboradors i als consumidors la importància de respectar les normes bàsiques d'higiene.


Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, resulten un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d'higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. Cal tenir en compte, a més, les elevades temperatures que es donen durant l'època estival en el nostre territori, ja que suposen un factor de risc associat al consum d'aquests productes. Per això és important aplicar les normes bàsiques d'higiene en aquests productes: netejar, separar, coure, refredar. Els serveis d'inspecció de l'Agència de Protecció de la Salut han intensificat la vigilància en els establiments elaboradors en col·laboració amb els gremis i associacions de flequers i pastissers per recordar-los que cal extremar-hi la higiene i complir amb les bones pràctiques de manipulació. També és important el paper que juguen els consumidors en la prevenció i la seguretat del producte, des de la seva compra fins al seu consum. En primer lloc, cal tenir cura en el moment de la compra i adquirir les coques en un establiment autoritzat per a l'elaboració i/o venda d'aquests aliments. En segon lloc, és necessari mantenir la cadena del fred, en especial d'aquelles coques que continguin crema o nata. Per això és important seleccionar el producte en funció de les possibilitats de conservació fins al moment del consum. Recordeu: Conserveu en fred fins al moment del consum les coques que contenen crema o nata (si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera). Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient. A nivell informatiu, el Departament de Salut disposa del tríptic Higiene als obradors de pastisseria , en el qual s'indiquen les normes bàsiques d'higiene aplicables en aquests casos. Per a més informació: Higiene als obradors de pastisseria Consells d'higiene als aliments Consells per a la preparació d'aliments amb ou Normes per manipular correctament els aliments Espai d'alimentació i nutrició Agència Catalana de Seguretat Alimentària
COM ES FÀ LA COCA DE SANT JOAN? (Fes un click si vols la recepta)