dilluns, 16 de juny del 2008

Nous estudis diuen que la causa de l'obesitat es troba en una massa muscular deficient

Un nou corrent d'investigació sobre l'epidèmia d'obesitat excés de pes que avança entre les societats occidentals apunta que la causa de la malaltia es troba en una disminució de la massa muscular. Una massa muscular sana ajuda a metabolitzar la gran majoria de greixos i sucres que consumim. Quan el teixit muscular presenta algun problema, aquest metabolisme no funciona, per la qual cosa greixos i sucres s'acumulen de forma desordenada, contribuint a l'obesitat.

Així ho creuen, si més no, els investigadors que hi ha al darrere d'un nou corrent de treball que ve avalat per una impressionant recerca: uns 20.000 estudis realitzats durant quatre anys. Tots ells coincideixen que la sarcopènia -la reducció i pèrdua de funcionalitat del teixit muscular- és la causa física de l'obesitat, una epidèmia que els últims anys està vivint una expansió sense precedents. En poc més d'una dècada el nombre de persones que pateixen obesitat s'ha incrementat en un 300%.
Evitar l'exercici aeròbicL'explicació que ara donen els científics és que la pèrdua de massa muscular afecta la plasticitat metabòlica, augmenta la resistència a l'insulina, incrementa la pèrdua de massa òssia, danya el sistema cardiocirculatori i augmenta el greix. Aquesta és la raó perquè les persones grasses que realitzen exercici físic adequat -i, per tant, eviten la pèrdua de massa muscular- tenen més qualitat de vida i moren més tard que aquells que no ho fan. Però l'exercici físic no ha de ser aeròbic sinó orientat a augmentar la massa muscular.
La troballa és important perquè tradicionalment les persones que volen perdre pes se sotmeten a un règim alimentari i fan exercici aeròbic, dues opcions que ara es revelarien com poc eficients. La conclusió a què han arribat els científics és que una persona obesa no ha de córrer o fer exercicis cardiovasculars. Ha d'estar sentada i treballar exclusivament els músculs.