divendres, 2 de maig del 2008

La CE recomana retirar del mercat tots els productes amb més d'un 10% d'oli de gira-sol d'Ucraïna

La Comissió Europea ha recomanat retirar del mercat tots els productes alimentaris que continguin una barreja d'oli de gira-sol adulterat procedent d'Ucraïna en una proporció d'almenys un 10%. Una mesura que afectarà a Espanya, França, Itàlia i els Països Baixos. L'Executiu comunitari ha emès aquesta recomanació després que dimecres al matí descartés prendre mesures addicionals al respecte, justificant que tots els països afectats ja havien pres les mesures suficients. En qualsevol cas, l'Agència de Seguretat Alimentària ha assegurat que "no hi ha riscos immediats per a la salut pública"


La CE assegura que es tracta d'una recomanació de "precaució i prevenció" i que en cap cas s'ha d'interpretar com una retirada forçosa dels productes. La mesura només afectaria als olis de gira-sol de partides procedents d'Ucraïna i als productes elaborats que contenguin almenys un 10% d'aquest oli contaminat. De tota manera, el portaveu d'Agricultura comunitari, Michael Mann, ha remarcat que els anàlisis realitzats confirmen que es tracta d'un oli mineral dels "menys tòxics" que existeixen.

Paral·lelament, el Govern d'Ucraïna ha posat en marxa un grup de treball per investigar aquest frau alimentari. Les autoritats ucraïneses han anunciat a Brussel·les que en el futur controlaran tots els enviaments d'oli a Europa per garantir que no continguin hidrocarburs.D'altra banda, l'Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), depenent del Ministeri de Sanitat, ha ampliat a 319 les marques d'oli de gira-sol que es poden consumir sense risc d'estar contaminades per la partida amb oli mineral procedent d'Ucraïna -66 més que a l'últim llistat provisional-, el que suposa més del 95% de totes les referències d'aquest producte en el mercat.

Entre les últimes marques afegides al llistat figuren Modesto, SantGenís, Oliter, Fe Lledo, La Cesta, Rey Don Jaime, RS, Famosol, Algirso, Vegesol, Mamisol, Ibero, Avisol, Espimares, Loriga, Super Valu, Carnali i les marques de Mulgrave Dialsur i Cuatro Estaciones. La llista complerta pot ser consultada a la pàgina web de l'AESAN.