dimarts, 20 de maig del 2008

El càncer de mama és més agressiu entre les dones embarassades


Les dones embarassades pateixen càncers de mama més agressius i d'avançament més ràpid que la resta de dones. La raó és que es diagnostiquen més tard -el 42% en fase de metàstasi- i la resposta al tractament hormonal és menor. Aquesta és la conclusió d'un estudi del National Center Institute (NCI) presentat a Barcelona en el marc del III Congrés Intercontinental de Patologia. El 33% de les dones aconsegueixen viure fins a deu anys, però més de la meitat, el 53%, mor després de cinc anys de tractament.

Els càncers de mama durant l'embaràs representen el 3% dels nous casos de tots els tipus de càncer, però aquest percentatge està augmentat pel retard de la maternitat. Un dels problemes és que s'acostuma a diagnosticar dins de l'any posterior a l'embaràs. El tractament recomanat a les pacients amb tumors no avançats és la radioteràpia abans que passin tres mesos del diagnòstic. En casos més avançats, s'opta per la quimioteràpia i un tractament nou basat en cossos monoclonals. En aquesta situació, els metges recomanen no donar el pit al nadó.Durant el congrés també s'ha presentat un estudi que demostra que els càncers de cap i coll són alguns dels més comuns i representen entre el 5 i 10% dels tumors a Europa i els Estats Units. En concret, el càncer d'esòfaf està relacionat amb el consum combinat d'alcohol i tabac, però també amb la vida sedentària. Antonio Cardesa, investigador del Departament d'Anatomia Patològica de l'Hospital Clínic de Barcelona. Adverteix que passar molt temps assegut davant l'ordinador provoca que el coll es relaxi i es produeixi una esofagitis de reflux, una malaltia que s'ha relacionat amb aquest tipus de càncer. D'altra banda, també ha presentat una investigació sobre tractaments conservadors del càncer de laringe que permeten preservar la veu de l'afectat.
Durant la inauguració, el president del Congrés, Josep Antoni, ha assegurat que "difícilment curarem el càncer, però el podem convertir en una malaltia crònica". Punts vitals per combatre'l són el diagnòstic precoç, la prevenció i un sistema de comunicació sanitari que permeti la transferència de dades.