dilluns, 28 d’abril del 2008

Sanitat garanteix que ja es pot comprar oli de gira-sol amb tranquil·litat

El ministeri de Sanitat i Consum ha aixecat la recomanació de no consumir oli de gira-sol i garanteix que tot l'oli que aquest dilluns està a la venda als establiments de distribució no procedeix d'Ucraïna. El ministeri assegura que les autoritats sanitàries i els responsables del sector han conclòs "satisfactòriament el procés de recollida i reposició de producte segur a la cadena de distribució". D'altra banda, el ministre responsable, Bernat Soria, compareixerà avui en roda de premsa per explicar "el procés que ha posat punt final a l'alerta alimentària" emesa divendres. Soria també compareixerà al Congrés a petició pròpia per explicar com ha gestionat la crisi. El ministre també farà públic avui la llista de marques afectades, després de tres dies de silenci. Silenci que ha provocat malestar entre algunes associacions de consumidors i productors.

La petició de compareixença la fa Soria a petició pròpia, amb la intenció d'explicar quina és la gestió que s'ha fet des del ministeri per solucionar el problema de la comercialització a Espanya d'oli de gira-sol amb hidrocarburs procedent d'Ucraïna. La compareixença, que podria tenir lloc aquesta mateixa setmana, ha estat sol·licitada també pel PP, el líder del qual, Mariano Rajoy, va dir aquest dissabte que "la gent té dret a una explicació".
Les explicacions no només les demanava el líder de l'oposició, sinó també les organitzacions de consumidors i les de productors. Els consumidors es queixen que la informació donada ha estat ambigua i imprecisa, cosa que ha originat una enorme confusió: mentre que l'agència de salut del govern espanyol recomanava divendres que no es consumís oli el mateix Soria afirmava que no hi havia problemes. La confusió va arribar també als supermercats: alguns van retirar completament el producte mentre que altres van continuar venent totes les marques de gira-sol habituals.
Els productors, molestosAquesta confusió ha molestat profundament als productors, que creuen que Sanitat es va precipitar demanant al públic que no consumís oli de gira-sol. Dissabte l'empresa de Tàrrega Borges assegurava que no fa servir oli d'importació i que, per tant, el seu producte no presenta cap risc per a la salut. Els productors creuen que amb la seva informació el ministeri ha causat una alarma injustificada que els perjudica. En aquest punt discrepen dels consumidors que, tot i queixar-se de la manca de claredat, creuen que el ministeri va actuar correctament en recomanar no consumir l'oli. A Catalunya la confusió es va incrementar ahir diumenge quan des de Madrid es va dir que el consum no era, després de tot, perillós, i des de Barcelona s'insistia que era millor no tocar el producte, per precaució.
Amb l'anunci aquest dilluns -tot i que Sanitat el podria retardar fins a demà dimarts- dels noms de les marques que han comercialitzat les partides contaminades, les agències de salut aixecaran les recomanacions per no consumir-lo.