dilluns, 10 de març del 2008

2.625 tones de medicaments sense utilitzar es retornen cada any a les farmàcies

Les farmàcies espanyoles van recollir el 2007 2.625 tones de medicaments no utilitzats, una xifra que representa un augment d'un 15% respecte de les dades del 2006. Amb tot, es experts calculen que es tracta d'una petita part del volum de medicaments no utilitzats que els ciutadans acaparen. La compra de massa fàrmacs, l'automedicació i el costum d'acabar els tractaments abans d'hora i de conservar les restes durant massa temps fa que només una part dels medicaments torni a les farmàcies per ser reciclats.

Fonts de Sigre, l'empresa que gestiona els contenidors de reciclatge que hi ha a les farmàcies, apunten que més de la meitat dels envasos retornats -un 52%- corresponen a medicaments caducats. Es tracta d'una dada molt important, tenint en compte que la vida d'un fàrmac supera els cinc anys. Que es retornin tant de caducats dóna per tant una idea de fins a quin punt els ciutadans conserven medicaments a casa durant massa temps. La xifra també indica l'abast de la despesa sanitària inútil que es fa cada any.
Un estudi elaborat per la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona xifra en prop de 130 milions d'euros, el cost anual que l'incorrecte ús dels medicaments té per a la sanitat pública.