dilluns, 10 de desembre del 2007

El Departament de Justícia i l'Institut Guttmann signen un acord perquè els condemnats per delictes de trànsit puguin fer treballs en benefici de la c

Més de 800 persones compleixen actualment una mesura penal alternativa per delictes relacionats amb la seguretat vial
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i el director gerent de l'Institut Guttmann, Josep M. Ramirez, han signat avui dilluns un acord de col.laboració per al desplegament del Programa de mesures penals alternatives. Concretament, el conveni té per objectiu que persones condemnades per delictes relacionats amb la seguretat del trànsit i que estan sotmeses a la pena de treballs en benefici de la comunitat o altres mesures de la jurisdicció penal d'adults amb contingut formatiu puguin desenvolupar una activitat d'utilitat pública a l'Institut Guttmann.

L'acord preveu que l'Institut Guttmann, dedicat a la rehabilitació integral de les persones afectades per una lesió medul·lar, dany cerebral i altres grans discapacitats físiques d'origen neurològic, proporcionarà activitats adequades per a l'execució d'aquestes mesures penals.
En la pràctica, l'acord signat entre el Departament de Justícia i l'Institut Guttmann permetrà l'execució de treballs en benefici de la comunitat, a partir de l'elaboració coordinada de programes individualitzats, els quals preveuen el nombre de jornades que es realitzaran, l'horari i la tasca que es desenvoluparà al servei de les persones que reben tractament en aquest hospital.
La consellera de Justícia i el director gerent de l'Institut Guttmann han coincidit a destacar la importància de l'acord. Tura ha recordat que els canvis introduïts en el Codi Penal relacionats amb els delictes contra la seguretat del trànsit previsiblement faran créixer les demandes d'aplicació de treballs en benefici de la comunitat. En aquest sentit, "la mesura més alliçonadora és veure les conseqüències de la conducció temerària", ha afirmat la titular de Justícia.
Per la seva banda, Josep M. Ramirez ha explicat que les persones que, a partir de l'acord, faran treballs en benefici de la comunitat a l'Institut Guttmann es dedicaran, segons el seu perfil, a "l'acompanyament de pacients, la col·laboració en el desenvolupament de les activitats socials que realitzen, com ara l'esport, i les tasques de manteniment dels espais de l'hospital".
La pena de treballs en benefici de la comunitat és una mesura penal alternativa a l'ingrés en un centre penitenciari. El seu objectiu és que la persona sotmesa a aquesta mesura repari a la comunitat el dany causat pel fet delictiu que ha comès a través de la seva col·laboració de manera voluntària amb institucions públiques o entitats privades sense ànim de lucre.
Balanç dels treballs en benefici de la comunitat
Actualment, el nombre de mesures penals alternatives en execució a Catalunya és de 4.128. D'aquestes, 1.798 es compleixen amb treballs en benefici de la comunitat. Gairebé la meitat d'aquestes condemnes, concretament 844, van ser imposades per delictes relacionats amb la seguretat del trànsit.
Des de principis d'any, el Departament de Justícia ha rebut un total de 4.816 peticions d'execució de mesures penals alternatives. En 2.610 casos, la pena que s'ha de complir és la realització de treballs en benefici de la comunitat. En aquest darrer grup, 1.184 programes corresponen a condemnes relacionades amb delictes contra la seguretat vial.