dijous, 22 de novembre del 2007

Neix l'Asociación Plataforma Estatal de Defensa Jurídica de Afectados por el Amianto

Segons informa el diari digital www.cerdanyola.info ,l'entitat, creada pels advocats del Col.lectiu Ronda, es presentarà demà a la seu del Col.lectiu (carrer de Sant Francesc, 18) en una assemblea oberta a les persones que hagin tingut contacte amb l'amiant per donar tot tipus d'informació i parlar dels processos judicials
Els advocats del Col.lectiu Ronda han creat l'Asociación Plataforma Estatal de Defensa Jurídica de Afectados por el Amianto. Aquest dijous es faran assemblees simultànies a Cerdanyola i a Castelldefels, dos dels municipis en que la producció de la variant més perillosa de l'amiant, el fibrociment, ha tingut més efectes per a la seva població.

Miguel Arenas, advocat del Col.lectiu i vicepresident de l'associació, explica que l'objectiu de l'entitat és "apropar-se als treballadors que han tingut contacte amb l'amiant, les seves famílies o veïns, oferir-los assessorament jurídic i tècnic per poder defensar els seus drets i fer efectius els danys i perjudicis que es puguin derivar d'aquella relació". Segons Arenas, la creació de l'Associació va sorgir davant l'evidència detectada durant la feina diària del col.lectiu d'advocats de manca d'informació que tenen molts afectats de malalties professionals i les seves famílies.
Presentació a Cerdanyola
Aquest dijous es farà una assemblea a Cerdanyola per donar informació a totes aquelles persones afectades o interessades en el tema sobre els passos que s'han de donar si sospiten una afectació o estan malalts i com poder portar a terme demandes col.lectives contra les empreses que treballen amb aquestes fibres. Segons Miguel Arenas, la defensa plural "significa unificar les actuacions perquè sigui més fácil el procés judicial per defensar els drets d'unes persones que es troben en una situació d'indefensió davant empreses molt poderoses". Les persones interessades a assistir-hi a l'assemblea, han de trucar al telèfon 93 594 20 86.
L'advocat del Col.lectiu Ronda indica que a Espanya no n'hi ha estadístiques sobre les conseqüències de l'exposició o manipulació de l'amiant perquè les empreses que treballaven amb aquest producte no van informar en el seu dia sobre les malalties que es podien patir. També perquè els treballadors un cop es jubilen i tenen qualsevol patología sempre és presentada com a malaltia comuna i no professional.
La Comissió europea va demanar un estudi a l'any 99 sobre els efectes de l'exposició a l'amiant. L'informe va concloure que en les tres primeres dècades del segle XXI es produiran 500 mil morts a Europa, entre les quals de 40 mil a 56 mil de les defuncions seran a l'Estat espanyol. El Col.lectiu Ronda afirma que seran moltes més perquè el període de latència perquè la malaltia es manifesti és de 30 a 40 anys.
Miguel Arenas recomana que qualsevol pesona que hagi tingut contacte amb l'amiant per raons familiars, de veïnatge o per haver treballat a l'empresa Uralita, es dirigeixen a un especialista pneumòleg per tal d'obtenir un diagnòstic, i buscar assessorament jurídic de qualitat.
Demà dijous tindrà lloc una reunió per informar sobre la possibilitat de demandes judicials conjuntes a la seu del Col.lectiu Ronda de Cerdanyola, al carrer de Sant Francesc, 18, 3r. Per participar-hi s'ha de trucar al telèfon 93 594 20 86