dilluns, 29 de gener del 2007

Nou hospitals van cometre una falta greu en facilitar historials per a una enquesta

L'Agència Catalana de Protecció de Dades (ACPC) ha qualificat de «molt greus» les infraccions comeses pels nou hospitals públics de Barcelona que van facilitar històries clíniques a petició del govern, que preparava una enquesta sobre l'ús del català. Els expedients es van entregar sense preservar l'anonimat de les persones afectades.
Nou centres sanitaris de Barcelona –el Clínic, Sant Pau, Dos de Maig, Esperança, Mar, Vall d'Hebron, CAP Numància i Perecamps– han estat amonestats per l'Agència Catalana de Protecció de Dades (ACPD). Aquest ens, que depèn de la Generalitat, considera que els responsables dels nou centres van incórrer en una infracció «molt greu» en cedir expedients mèdics dels seus pacients sense que en tinguessin coneixement ni es mantingués el seu anonimat. Tot va començar quan el Departament de Salut va contractar els serveis del Centre Informàtic d'Estadístiques i Sondejos amb la intenció d'elaborar una enquesta sobre l'ús del català als centres sanitaris de Barcelona. Precisament, aquesta conselleria, el Departament de Cultura, el Consorci Sanitari de Barcelona i el Consorci per a la Normalització Lingüística van firmar un conveni el 2003 –quan encara governava CiU– que establia les bases per tirar endavant l'estudi. Amb l'arribada del tripartit a la Generalitat, l'elaboració de l'enquesta va continuar i a principis del 2004 Salut va demanar als centres sanitaris que facilitessin la documentació a l'empresa de sondejos.
La resolució final de l'ACPD fa una crida als centres perquè «adoptin les mesures d'ordre intern que impedeixin que en un futur hi pugui haver una altra infracció d'aquest tipus». A més, ordena que es comuniqui la resolució al Síndic de Greuges i al demandant, el PP. Precisament, el seu portaveu adjunt, Daniel Sirera, va presentar ahir una proposta de resolució a la mesa del Parlament per tal que s'informi tots els ciutadans afectats que el seu historial mèdic s'ha utilitzat per elaborar una enquesta. Sirera també va demanar la dimissió de la consellera de Salut, Marina Geli, perquè és «la responsable que s'hagi comès aquesta il·legalitat». Al llarg del dia d'ahir cap representant de Salut va voler fer declaracions al respecte.
EXPEDIENTA, NO SANCIONA L'ACPD només té competències per controlar els organismes públics de la Generalitat i és per això que no pot imposar resolucions sobre els centres privats que també van participar en l'enquesta. Alhora, no té la potestat d'imposar sancions econòmiques –que en aquest cas podrien ser d'entre 300.000 i 600.000 euros– ja que el seu objectiu principal és eliminar les males pràctiques de l'administració i no la d'imposar càstigs. De manera diferent treballa l'agència espanyola de protecció de dades, que té la capacitat de multar.