divendres, 22 de desembre del 2006

Un nou test detecta abans l'alzheimer

La detecció precoç de l'Alzheimer ha fet un pas endavant amb un nou mètode d'imatge cerebral desenvolupat per investigadors de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (EUA), capaç de detectar l'inici de la malaltia. Segons publica en l'última edició The New England Journal of Medicine, la nova tecnologia consta d'una nova tomografia i una mol·lècula capaç de vincular-se amb les proteïnes anormals d'aquesta terrible malaltia.
Els investigadors asseguren que aquesta eina ofereix "una finestra a l'interior del cervell en temps real". Fins ara, la remoció del teixit cerebral o fer una autòpsia era l'única manera de determinar si una persona té aquesta malaltia progressiva que degrada la memòria i la funció d'una persona i és la manera més comuna de demència.

Abans dels símptomes

El procediment es basa en una substància anomenada FDDNP, amb què es poden detectar i mapar els dipòsits d'amiloide i els cabdells neurofibril.lars característics d'aquesta malaltia al cervell. Acompanyada d'una tomografia d'emissió de positrons (PET), permetria no només detectar precoçment el mal abans que produeixi símptomes, sinó també monitoritzar els resultats dels tractaments utilitzats per intentar frenar-la.
L'equip de la Universitat de Califòrnia va assegurar que l'assaig d'aquest nou mètode en 83 pacients voluntaris, que havien consultat per problemes de memòria, ha demostrat que entre els pacients sans i els que tenen Alzheimer o problemes cognitius es pot distingir més bé que no pas amb les tomografies cerebrals actuals, que no poden veure les proteïnes.
"La nova tomografia pot ser a l'Alzheimer el que l'examen del colesterol és a les malalties cardíaques, una bandera vermella que permet als metges intervenir aviat en el procés del mal", va assegurar Gary Small, cap de la unitat d'envelliment i també coordinador d'aquest treball.


* Aquesta notícia ha estat publicada a l'edició del dia del diari El Periodico