divendres, 22 de desembre del 2006

Es presenta a l’Ateneu Contes Coordinats, un llibre solidari amb l’Esclerosi Múltiple

Jordi Jorba, Isidre Grau i Xavier Cases, durant la presentació.
Foto: Urbano

L’Ateneu de Cerdanyola del Vallès va acollir dimecres passat la presentació del llibre Contes Coordinats, una iniciativa pensada per recollir fons econòmics per la Fundació Esclerosi Múltiple.

Gaudir de bona literatura i al mateix temps contribuir a la tasca que realitza la Fundació Esclerosi Múltiple per investigar i atendre els afectats d’aquesta malaltia és possible gràcies al llibre Contes Coordinats. Es tracta d’una iniciativa local, auspiciada per voluntaris locals de la Fundació Esclerosi Múltiple, que ha comptat amb la col·laboració de 8 escriptors, creant contes per a l’ocasió, i ha editat el segell cerdanyolenc Montflorit.

L’Ateneu acollia la presentació a la ciutat del llibre, introduït per un dels autors participants, Isidre Grau, i el voluntari local de la FEM, Xavier Cases. En la seva intervenció, Cases explicava que els contes no són dedicats exclusivament a la malaltia. Els autors i autores han tingut llibertat creativa a l’hora de participar en aquest llibre.

L’escriptor Isidre Grau va destacar que els autors van partir del concepte de la malaltia per després cadascun d’ells agafar-lo com va voler. Alguns, prescindint-ne, d’altres, reflectint-lo en els seus escrits. El resultat final és un recull de contes de gran qualitat literària, amb la meitat dels textos que fan referència explícita a alguna malaltia.

L’acte va comptar amb les preguntes que el públic formulà als ponents. Xavier Cases, malalt d’Esclerosi Múltiple, explicà que, ara per ara, no hi ha cap remei per guarir la malaltia. Si que hi ha tractaments pal·liatius, com els masatges, per millorar la qualitat de vida dels afectats. L'important, per Cases, és acceptar que es pateix la malaltia per afrontar-la tasca que necessitat del suport de la família i amics i sovint de professionals, com els psicòlegs.


Testimoni públic
Isidre Grau va destacar la importància dels testimonis públics de persones malaltes, com el cas de Xavier Cases. O el de Miquel Martí i Pol, un poema del qual, L’Hoste Insòlit, dedicat a l’Esclerosi Múltiple, malaltia que va patir, obre el llibre Contes Coordinats.

Xavier Cases i Isidre Grau recomanarem als assistents i al públic en general que comprin el llibre Contes Coordinats, perquè servirà per finançar les investigacions per guarir la malaltia i per atendre les persones afectades, amb Hospitals de Dia, centres de treball i altres equipaments.

L’editor de Montflorit, Josep Maria Riera, va explicar que fins ara s’han ingressat més de 6.000 euros a la FEM en concepte de venda del llibre Contes Coordinats.

Solidaris per només 12 euros
El llibre Contes Coordinats es ven per 12 euros, quantitat que s’ingressa íntegrament a la FEM. Això és possible gràcies al mecenatge de La Caixa, junt amb aportacions solidàries de la distribuïdora, l’Arc de Berà, i altres professionals que han intervingut en el procés de confecció del llibre. Els autors i autores que hi ha participat desinteressadament són Marta Pessarrodona, Ignasi Riera, Maria Mercè Roca, Marc Romera, Màrius Serra, Jesus Maria Tibau, Matthew Tree i Isidre Grau, junt amb un poema de Miquel Martí i Pol, l'Hoste Insòlit, cedit l’ús per la seva vídua.
El llibre es pot trobar a totes les llibreries de la ciutat i el país.

Esclerosi Múltiple VIDEO EXPLICATIU
L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. La mielina es una substància que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina es destrueix o es danya, l'habilitat dels nervis per conduir els senyals des del cervell i cap al cervell s'interromp i apareixen els símptomes de la malaltia: debilitat muscular, dificultat en la coordinació, alteracions visuals, de la parla, de la memòria, etc.
La Fundació Esclerosi Múltiple és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer a Barcelona l'any 1989. Té com a objectius la millora de la qualitat de vida dels afectats per la malaltia, la potenciació de la investigació de la malaltia i fomentar la integració laboral dels afectats.

* Les fotografies són una gentilesa d'Urbano