divendres, 15 de desembre del 2006

Investigadors de la UAB elaboren un nou pa sense gluten

El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA) ha creat el producte a partir d’una nova proteïna desenvolupada per Uxafarma


Investigadors del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA), de la UAB, van presentar ahir a la Facultat de Veterinària un nou pa sense gluten. Aquest producte, amb un 0% de gluten, supera amb escreix la qualitat dels productes actuals per a celíacs. El producte ha obtingut un 100% d’èxit a les proves realitzades. El pa s’ha elaborat a partir de matèries primeres 100% sense gluten, amb un elevat valor nutritiu i apreciat tant per els malalts celíacs com els que no ho són.
El resultat de l’aplicació d’una nova proteïna desenvolupada per l’empresa farmacèutica Uxafarma incrementa el valor nutricional del producte, augmenta la seva vida útil i li confereix una textura similar al pa tradicional.

El professor Buenaventura Guamis, director del CeRPTA, acompanyat d’Israte Normahomed, investigadora del CeRPTA i desenvolupadora del nou producte, van presentar el nou pa a les dependències de la Facultat de Veterinària de la UAB. Guamis va exposar les línies de treball del CeRPTA, adreçades a la consecució de nous aliments pensats per millorar la qualitat de vida de persones afectades d’intoleràncies al gluten o d’altres, com a la lactosa o l’ou. L’aliança amb empreses com Uxafarma, ubicada a Sant Cugat del Vallès, i els ajuts europeus per desenvolupar aquests productes, ha permès aconseguir el nou pa sense gluten. Aconseguit el producte, empreses nacionals s’han interessat pel producte amb l’objectiu de fabricar-lo.

Buenaventura Guamis va anunciar que l’any vinent la UAB i la UB crearan un Centre Tecnològic dedicat a investigar nous productes alimentaris. Paral·lelament el CeRPTA seguirà investigant nous productes per atendre la població interessada. En aquest sentit Israte Normahomed, una de les investigadores responsables de la creació del nou pa, va anunciar que l’any vinent organitzaran unes jornades dedicades a la celiaquia i els productes alimentaris que prenen els malalts que la pateixen. Normahomed va destacar que la nova fórmula aconseguida per fer el pa pot emprar-se per fer pa calent, pastes alimentàries i molts altres productes. Només cal que alguna empresa prengui el compromís de fabricar-los, trencant una dinàmica actual d’un mercat de productes especialitzats fabricats majoritàriament a altres països europeus.

Pa per a celíacs similar al convencional
L'objectiu dels investigadors de la UAB ha estat elaborar un pa per a celíacs amb sabor similar al pa elaborat amb farina de blat i amb una textura similar, una molla esponjosa i volum "normal", que tingui a més un sabor personalitzat que el diferenciï dels productes existents. S'ha treballat en dues línies: la primera, centrant-se en un producte 100% sense gluten de qualitat superior i, la segona, una via més exigent, és a dir 100% sense gluten, 100% vegetal. L'objectiu de tot això és cobrir les necessitats dels consumidors amb intolerància a la lactosa i als ous.

Aquest desenvolupament segueix permetent modificacions i permet, a curt termini, desenvolupar més productes en la mateixa línia, que els permetin les mateixes eleccions que a les persones que no són celíaques.

La malaltia celíaca
És una intolerància permanent al gluten que exigeix dur una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. El gluten és una proteïna que està present en alguns cereals com el blat, el sègol, l’ordi, el triticale (híbrid de blat i sègol) i, possiblement, de la civada.
La ingestió de gluten produeix una atròfia a les vellositats intestinals, que desapareixen, els aliments no s’absorbeixen i apareixen lesions inflamatòries. Afecta a individus genèticament predisposats, tant en infants com en adults.

La simptomatologia d’aquesta malaltia és variada: diarrea crònica, pèrdua de pes, distensió abdominal, vòmits, dolor abdominal recurrent, canvis de caràcter, manca de gana, anèmia i retard del creixement en els nens. Aquests símptomes, no obstant això, poden estar absents, la qual cosa dificulta el diagnòstic.
La incidència d’aquesta malaltia és d’1 persona per cada 300. Actualment hi ha diagnosticades 35.000 persones a l’estat, tot i que la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya aprecia que a l’Estat hi podria haver 450.000 malalts.

* La fotografia, feta durant la presentació del pa, es pogué tastar el nou producte, molt semblant al pa convencional