dimarts, 17 de maig del 2011

Nota informativa sobre la retirada del mercat dels medicaments il·legals ESCIMAX-T, T-SENSE i SEXCELLENCE

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada del mercat dels productes ESCIMAX-T, T-SENSE I SEXCELLENCE, comercialitzats per l’empresa TERLEX 2007 S.L., de Sant Quirze del Vallès, perquè contenen en la seva composició principis actius no declarats en l’etiquetatge.
Concretament, aquests principis actius són:

• ESCIMAX-T: 4-propoxi-N-hidroxietil-tiosildenafil, tadalafil, desmetil tiosildenafil, vardenafil i sildenafil.
• T-SENSE: tiosildenafil.
• SEXCELLENCE: 4-propoxi-N-hidroxietil-tiosildenafil i desmetil tiosildenafil.

Aquests productes s’ofereixen per Internet com una alternativa d'origen natural per a la millora de les relacions de parella, tant per a homes com per a dones, mitjançant la indicació que són una mescla de plantes.

Els principis actius que s'han detectat en aquests productes, abans citats, actuen restaurant la funció erèctil deteriorada, mitjançant l'augment del flux sanguini del penis per inhibició selectiva de la fosfodiesterasa 5 (PDE5). Estan contraindicats en pacients amb infart de miocardi agut, angina inestable, angina d'esforç, insuficiència cardíaca, arítmies incontrolades, hipotensió o hipertensió arterial no controlada, ictus i en persones amb antecedents de neuropatia òptica isquèmica anterior no arterítica.

Aquest grup de principis actius presenta nombroses interaccions amb altres medicaments per la qual cosa poden aparèixer reaccions adverses de diversa gravetat que cal tenir en consideració com, per exemple, reaccions cardiovasculars, ja que el consum d’aquests principis actius s'ha associat a casos d'infart de miocardi agut, angina inestable, arítmia ventricular, palpitacions, taquicàrdies, accident vascular cerebral, fins i tot la mort cardíaca sobtada, tot i que n'hi ha hagut més incidència en pacients amb antecedents de factors de risc cardiovascular. També es poden presentar cefalees, mareigs, dispèpsia, dolor abdominal, congestió nasal, miàlgies, mal d'esquena, reaccions d'hipersensibilitat com ara urticària, erupcions exantemàtiques, erupcions cutànies i dermatitis, alteracions oculars i visuals, etc.

El fet de contenir les substàncies farmacològicament actives indicades confereix a aquests productes la consideració legal de medicament, d'acord amb el que estableix l'article 8 de la Llei 29/2006, de garanties i ús racional dels medicaments i els productes sanitaris. Malgrat tot, l'AEMPS no ha avaluat ni autoritzat prèviament la comercialització d’aquests productes, d'acord amb el que es preveu al Reial decret 520/1999, de 26 de març, pel qual s'aprova l'estatut de l'AEMPS, i l'article 9.1 de la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i els productes sanitaris, per la qual cosa la seva presència en el mercat és il·legal.

Per tot això, el Departament de Salut recomana als ciutadans el següent:

• No adquiriu cap dels productes que s’esmenten en aquesta nota.
• Si disposeu d’algun d’aquests productes i l’esteu utilitzant, deixeu-lo d’utilitzar.