dimecres, 2 de març del 2011

El conseller de Salut garanteix la construcció de l'hospital Ernest Lluch


El conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar ahir a l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, que l’hospital comarcal Ernest Lluch continua sent una prioritat absoluta per el govern de la Generalitat. Una prioritat, això sí, condicionada per la crisi econòmica.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, juntament amb les alcaldesses de Montcada, Barberà i Badia i l'alcalde de Ripollet, es van reunir ahir amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, per conèixer les intencions de la Generalitat sobre la construcció del futur hospital comarcal Ernest Lluch.

Carme Carmona explicava que el conseller va assegurar que l’hospital és una de les grans prioritats del seu departament i que està inclòs en el mapa de serveis de Catalunya. El calendari de construcció quedaria ara a expenses de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Boi Ruiz s’ha compromès a deixar per escrit el full de ruta per fer d’aquest equipament sanitari una realitat. De la reunió s’extreu que la construcció de l’hospital no perilla i que en cap cas es planteja aturar el projecte. En un màxim de quinze dies, el conseller s’ha compromès a deixar per escrit els compromisos del departament establint el full de ruta per a la construcció del centre sanitari.

Per la seva banda, la Mancomunitat Intermunicipal Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac ha emès un comunicat oficial sobre la reunió en què es destaca que el conseller Ruiz considera l’hospital prioritari, "tan bon punt es tinguin els recursos econòmics per dur-lo a terme". Des de la Mancomunitat remarquen paraules del responsable de Salut en què es tranquilitza als quatre municipis afectats donat que "no han de patir per la construcció de l’equipament, ja que sense cap mena de dubte es farà". Segons aquesta informació, el conseller creu que si s’aconsegueix la reducció del dèficit, "els municipis podrien tenir notícies a finals de 2012".

La nota oficial manifesta que Boi Ruiz va recordar que l’actual situació financera de la Generalitat implica adoptar mesures de contenció de despeses i reduir desequilibris financers durant els anys 2011 i 2012. La principal conseqüència d’aquesta situació és que, en aquests moments, no és possible licitar la construcció de l’hospital però des de la conselleria "creuen possible la realització d’algunes actuacions, com estudiar quins són els principals serveis que utilitzen els ciutadans dels quatre municipis a l’hospital Taulí i a l’hospital de la Vall d’Hebron, actuals hospitals de referència de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac i Barberà del Vallès".

En aquest sentit, el conseller s'hauria compromès a presentar a finals d'any una reordenació de la cartera de serveis sanitaris a la nostra àrea territorial per guanyar eficiència ja que la conjuntura econòmica fa insostenible continuar amb aquest sistema.

Els alcaldes manifesten que el conseller descriu l’equipament sanitari com un exemple d’hospital, "sostenible energèticament i una proposta exportable a nous equipaments" hospitalaris.

Reivindicació de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública

Mentre els representants municipals mantenien la reunió amb el conseller de Salut, integrants de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública reivindicaven front la conselleria la construcció d’un hospital de titularitat i gestió públiques. Ignacio Barquín, membre de la Plataforma, recordava que a més del retard en la construcció està el tema del model de construcció i gestió. La Plataforma s’oposa rotundament al model de concessió d’obra pública a privats emparant-se en els estudis de l’Organització Mundial de la Salut, que parlen d’un augment de costos i un descens en la qualitat en l’atenció als pacients respecte als hospitals de titularitat cent per cent pública.

Malgrat la promesa de deixar per escrit el compromís de tirar endavant amb la construcció de l’hospital per part del conseller, Barquín es mostra escèptic i recorda que ja el 2005, la aleshores consellera Marina Geli, "es va comprometre a tenir l’hospital en funcionament per al 2010". La Plataforma s’adreçarà a tots els partits que concorren a les eleccions municipals perquè es manifestin clarament sobre la seva posició respecte als diversos problemes relacionats amb la sanitat que afecten la comarca.

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública demana un compromís polític ferm dels governs municipals que vagi més enllà del 22 de maig.