dijous, 20 de maig del 2010

El judici contra Uralita queda a l'espera de les conclusions finals


Segons informacións aparegudes en el diari digital Cerdanyola.info,Uralita continua defensant que sempre va complir la legislació vigent sobre el tractament industrial de l'amiant per rebatre les declaracions dels afectats, veïns i veïnes de Cerdanyola i Ripollet que insisteixen en l'existència de pols d'amiant a l'ambient i als carrers de les dues ciutats. El judici contra Uralita queda ara a l’espera de les conclusions finals, que es presentaran al mes de juny i sobre les quals haurà de decidir el jutge.


Rosa Frisach, veïna de Ripollet i ex treballadora d’Uralita, és un dels sis testimonis cridats a declarar en el judici que es celebra en el Jutjat de Primera Instància número 46 de Madrid per la demanda presentada contra Uralita per 47 ciutadans afectats per amiant de Cerdanyola i Ripollet, que reclamen indemnitzacions per valor de 5'6 milions d'euros.

Rosa Frisach va explicar al jutjat com afectava la presència d’Uralita a tot el barri, "amb sacs de fibrociment al carrer", com sortia la pols de la fàbrica i com s’asfaltaven els carrers xafant les restes de fibrociment que "s’acabaven estenen per l’aire amb la pluja, el vent o el pas de vehicles".

Uralita defensa que sempre va complir la legislació vigent sobre el tractament industrial de l'amiant i que segons un informe de l’Acadèmia Francesa de Medicina, de 1996, l’exposició que pugui tenir una persona en una atmosfera urbana amb una baixa presència d’amiant no suposa perill. Per la Rosa Frisach, els arguments i proves documentals aportades al judici pels Ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet i especialistes de prestigi com el doctor Josep Tarrés són prou eloqüents. Frisach recorda perfectament la presència de l’amiant al carrer, "la polseguera que s’aixecava en dies de vent i la absoluta manca de mesures de seguretat que feien possible que moltes famílies de treballadors celebréssim improvisats esmorzars o dinars envoltats de fibrociment".

Rosa Frisach confia en que els testimonis presentats pels demandants i les conclusions per escrit que presentaran cada part, permetrà al jutge tenir una visió clara del cas i acabar impartint justícia i que Uralita assumeixi les seves responsabilitats. Després de tres sessions, el judici queda a l’espera de les conclusions finals, que es presentaran al mes de juny i sobre les quals haurà de decidir el jutge. Aquest és el primer judici que es celebra a Espanya per una demanda civil presentada per un grup de veïns i veïnes de poblacions properes a una de les fàbriques que van utilitzar aquesta primera matèria des de principis del segle XX fins a la seva prohibició el 2002.