divendres, 12 de març del 2010

Cada any es diagnostiquen 4.600 nous casos de càncer de mama a Catalunya


El càncer de mama continua sent el més freqüent entre les dones i la primera causa de mort per càncer. Cada any es diagnostiquen 4.600 nous casos a Catalunya i per fer un tractament amb èxit és fonamental un diagnòstic precoç. La Unitat Funcional de Càncer de Mama de Bellvitge, la primera que va entrar en servei a Espanya, commemora avui el seu 20è aniversari. El 80% de les seves pacients continuen vives 10 anys després del tractament.


“La detecció precoç del tumor és bàsica per poder posar en marxa un tractament amb garanties d’èxit”, ressalta el responsable del programa de cribatge de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Lluis Prieto, que recorda que “els tumors petits, d’un centímetre, tenen un pronòstic de supervivència del 80%. En canvi en els més grans, d’uns 5 centímetres, el grau de supervivència baixa molt. Per això tractem de fer un diagnòstic precoç perquè el tractament i la cirurgia sigui el menys agressiu possible”:
La Unitat de Bellvitge està integrada per 24 professionals de l’Hospital i de l’ICO. És personal sanitari de diverses àrees des de psicologia fins a oncòlegs o cirurgians plàstics que treballen de manera coordinada per establir un diagnòstic precoç i consensuar, tenint en compte les seves diferents àrees de treball, el tractament més eficaç en cada cas particular. D’aquesta manera es redueix tant el temps de diagnòstic com el de l’inici del tractament.
Durant els seus 20 anys de funcionament, la Unitat de Bellvitge ha atès a més de 6.000 dones, cada any fa 1.000 noves visites i fa el seguiment de 3.000 pacients. La supervivència de les pacients als deu anys és de més del 80%, unes dades equiparables a les d’Estats Units i els països europeus més desenvolupats
La mortalitat es redueix prop d’un 2,5% cada any, bàsicament gràcies al diagnòstic precoç i els avanços en el tractament, com ara la introducció dels anticossos monoclonals o els inhibidors de l’aromatasa.