dimecres, 21 d’octubre del 2009

Salut i el Col·legi de Farmacèutics engeguen una campanya contra els medicaments falsos


El departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona han engegat una campanya de sensibilització per lluitar contra la comercialització de medicaments falsos per internet. Amb aquesta campanya es vol protegir de la ciutadania i evitar que consumeixi medicaments falsos. La campanya, va més enllà, però, perquè també vol establir un sistema de vigilància i investigació que permeti la detecció precoç d'aquests fàrmacs i evitar així l'entrada als canals legals de dispensació.

Segons l'OMS, el 10% dels medicaments que es comercialitzen a tot el món són falsificats. A Espanya, però, la xifra se situa al voltant de l'1%. Tot i això, segons el departament de Salut és un problema de salut pública i un fenomen en augment.

Per això, les dues institucions han posat en marxa aquesta campanya que vol sensibilitzar la població en la importància de no adquirir fàrmacs a través d'internet o cap altre canal que estigui fora dels circuits legals de distribució. Segons el departament de Salut el risc és tant en consumir un producte ineficaç terapèuticament, però també consumir-ne un de potencialment tòxic.

La campanya té dues línies d'educació. D'una banda la campanya sensibilitzarà la població a través de pòsters i tríptics. D'una altra, la campanya dotarà d'eines i de protocols d'actuació i de decisió els farmacèutics.

Fins ara, no s'han detectat medicaments falsificats a les oficines de farmàcia del nostre país. La principal via d'entrada de productes falsificats en els països desenvolupats és internet. Quan es va iniciar el fenomen, la majoria dels medicaments falsos pertanyien al grup dels denominats medicaments relacionats amb l'estil de vida, com la disfunció erèctil o l'obesitat. Ara, però també hi ha falsificacions de medicaments per al tractament de patologies amb risc vital. I fins i tot últimamnet han crescut amb força els medicaments antigripals.