divendres, 5 de juny del 2009

280 assistències sanitàries de la Creu Roja al Rocío català


Un any més, l´Assemblea Comarcal de la Creu Roja Cerdanyola, Ripollet i Montcada ha prestat servei preventiu a la XVIIIena edició de la Romeria del Rocío a Catalunya, que es va celebrar del 28 de Maig a l´1 de Juny al parc Mas Duran, a la localitat de Montcada i Reixac.

La Creu Roja va instal.lar al recinte de concentració de les Germandats Rocieres a Mas Duran un hospital de campanya, que juntament amb 3 ambulàncies i 2 vehicles de suport van servir per atendre de forma preventiva les més de 200.000 persones que van passar per la Romeria en algun moment. Un equip humà de 70 voluntaris i voluntàries i 4 tècnics i tècniques van atendre els assistents que van necessitar els serveis sanitaris. En total, la Creu Roja va fer 280 assistències durant tota la romeria, 11 de les quals van requerir de trasllad a centres hospitalaris de la zona. Del total de 280 assistències, 3 van ser de carácter greu, com és el cas de broncoespasmes, dolor toràcic i crisis convulsives per hipertèrmia. 12 assistències van ser de carácter “menys greu o pronostic reservat” (fractures, gastroenteritis, cólics) La resta, 265 assistències, van ser de “carácter lleu”, com és el cas de cremades, contractures, ferides, ampolles i altres lesions als peus, problemes d’ al.lèrgia, mal de queixal, lipotímies, etc.
Des-de dies abans, els membres de les Germandats recorren a peu, a cavall o en carreta el camí que separa la seu de les seves associacions a Cerdanyola, Ripollet i Montcada, així com Santa Coloma de Gramanet, l´Hospitalet, Badalona o fins i tot Maçanet de la Selva amb les instal.lacions del Rocío al parc Mas Duran, entre Ripollet i Montcada i Reixac. Porten amb ells el “Simpecado”, la imatge de la Verge del Rocío que tots ells veneren. Al Mas Duran, al punt final del seu peregrinatge, les Germandats hi instal.len la seva caseta, on els membres de la Germandat mengen, beuen, dormen i toquen la guitarra i les palmes, però on també resen, ja que el rocío és, en definitiva, un peregrinatge i un acte fonamentalment religiós. Els punts culminants són la Missa Rociera, oficiada el diumenge al matí, el Sant Rosari de l´Aurora, que es prega el diumenge a mitjanit a la llum de les espelmes, i la Missa de l´Alba, que es va celebrar dilluns al matí.
La FECAC (Federació d’ Entitats Culturals Andaluses de Catalunya) va transmetre les seves felicitacions a la Creu Roja per l’esforç organitzatiu per poder oferir assistència preventiva a tots els assistents. Els voluntaris i voluntàries de la Creu Roja es van organitzar en torns de 12 hores suportant les altes temperatures, que van arribar als 30ºC. Amb l´esforç de tots i totes, els assistents a la Romeria van poder gaudir de la celebració amb bones condicions de seguretat.
De forma paral.lela, l´equip de la Creu Roja va fer la cobertura preventiva de la festa major de Montcada i Reixac. Allà, la Creu Roja va donar suport a celebracions esportives, curses, correfocs, concerts i d´altres actes festius.