divendres, 8 de maig del 2009

Un quart de segle del primer trasplantament de cor a Catalunya



La matinada del 8 al 9 de maig de 1984, fa ara just un quart de segle, es va escriure un capítol molt important en la història de la medicina a casa nostra. Un equip dirigit pel cirurgià Josep Maria Caralps de l'Hospital de Sant Pau va realitzar amb èxit el primer trasplantament de cor d'Espanya. El pacient, un jove de 29 anys, va sobreviure nou mesos. Un any després, el mateix equip va operar una dona de 41 anys que encara viu. En aquests 25 anys, la tècnica ha evolucionat molt i ara és, pràcticament, una intervenció rutinària: ja s'han realitzat més de 5.700 trasplantaments cardíacs als hospitals espanyols.


El primer trasplantament de cor al món el va fer el doctor Christian Barnard l'any 1967 en un hospital de Sudàfrica i el pacient va sobreviure durant 18 dies. Un any després, ho intentava el cirurgià Cristóbal Martínez Bordiu a l'Hospital La Paz de Madrid, però el pacient va rebutjar l'òrgan i va morir a les poques hores. No va ser fins 16 anys després, quan es va fer el primer trasplantament amb èxit a Espanya, en concret a l'Hospital de Sant Pau. En aquest cas el malalt, que tenia una esperança de vida de dies, va sobreviure nou mesos. Van fallar els medicaments per evitar el rebuig. La vertadera victòria en aquest camp el representa, precisament, la Victòria, un dona que va ser operada al 1985 també a Sant Pau per l'equip de doctor Caralps i que encara viu. Tenia 41 anys quan van ser intervinguda i, llavors, els metges no li donaven cap esperança de vida. Ara, 24 anys després, fa una vida gairebé normal, tot i que té algunes limitacions per caminar. 92 intervencions només aquest anyDes d'aquestes primeres intervencions ha plogut molt i el trasplantament de cor s'ha convertit en una operació força comú. De fet, només durant aquest any s'han fet 92 trasplantaments d'aquest tipus en adults i 11 en nens als hospitals espanyols, amb una taxa de supervivència de més del 75% als cinc anys. En tota la història, se n'han fet més de 5.700.
Espanya, amb una taxa de 34,2 donants per un milió de població, s'ha situat a l'avantguarda mundial en donació i trasplantament d'òrgans, inclòs el de cor, del qual es realitza el 5% de totes les intervencions al món. A principis d'aquest any, hi havia 90 malalts, vuit d'ells nens, en llista d'espera per rebre un cor, amb un termini mitjà de 107 dies d'espera.