dilluns, 18 de maig del 2009

Un estudi de la UB atribueix a un vi de Toro propietats anticancerígenes


Dels beneficis del vi per prevenir les malalties cardiovasculars i el càncer es parla des de fa anys. El que és més sorprenent és que es realitzin estudis d'un vi en concret. És el cas del negre ecològic Volvoreta, una marca produïda per la bodega Nuntia Vini de la Denominació d'Origen Toro (Zamora), al qual un estudi de la Universitat de Barcelona atribueix propietats antitumorals en experimentació amb animals. L'Associació Espanyola contra el Càncer de Zamora s'ha mostrat cautelosa respecte aquesta "poció màgica" i ha remarcat que cal esperar a veure con actua en els humans.


La investigació de la Càtedra de Bioquímica de la Universitat de Barcelona (UB) s'ha centrat en el paper de determinats compostos del vi, com el resveratrol i altres compostos fenòlics del vi, en la pèrdua de massa muscular associada al càncer i al procés d'envelliment. Els estudis fets sobre animals de laboratori amb tumors induïts químicament ha demostrat també que actua sobre les cèl·lules tumorals provocant la seva mort per apoptosis. Aquesta mort programada de les cèl·lules malignes evita que aquestes s'inflin i esclatin provocant una resposta inflamatòria en els teixits, per la qual cosa disminueix el creixement del tumor i pot tenir també efectes pal·liatius.
Però què té aquest vi de Toro que no tinguin altres? La investigació es va centrar també en altres vins, però el Volvoreta es va desmarcar amb resultats superiors. Suposadament, aquest vi que el reconegut enòleg Robert Parker ha qualificat com a "excel·lent", té un major contingut de polifenols, compostos aromàtics d'alta capacitat antioxidant. Aquests compostos fenòlics depenen de l'anyada, la varietat del raïm i la forma d'elaboració del vi i són cada vegada més objecte d'estudi d'oncòlegs i nutricionistes.
Funciona en animals, manca experimentar en humansL'estudi ha estat realitzat per l'equip de recerca del departament de Bioquímica i Biologia Molecular del Càncer de la UB dirigit pel catedràtic Josep Maria Argilés. Els investigadors consideren que una nutrició adequada pot col·laborar en una teràpia curativa del càncer, encara que assenyalen que és prematur ser optimistes, ja que encara s'ha de demostrar en humans els mateixos efectes beneficiosos que s'han constatat en animals. Un pas en la cadena d'investigació que de vegades acaba en fracàs.
Desde l'Associació Espanyola contra el Càncer de Zamora s'ha insistit en què si hi ha efectes sobre les cèl·lules cancerígenes encara no està documentat, però és evident que actua sobre els gens animals.
Els mateixos productors s'han mostrat escèptics davant els resultats de l'estudi. "Això no és la poció màgica, la gent sap que tampoc és la Mare de Déu de Fàtima, però els resultats de l'estudi són certs". Segons la copropietaria del celler, Maria Alfonso, aquest vi concentra més compostos beneficiosos per "l'exclusiu mètode" de conreu de les vinyes i per la seva elaboració ecològica que fa que "es mantinguin intactes les seves beneficioses propietats curatives".
Si tant importen tots aquests factors, podriem dir que ha arribat el moment en què la indústria vitivinícola faci converteixi el vi en un aliment funcional? Un gir cap a la salut que no quedi en una pura estratègia de màrqueting?